Prof. Katrien Lagrou van het UZ Leuven (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Katrien Lagrou van het UZ Leuven (rechts). © ThinkStock

Opvallende piek in aantal legionellabesmettingen: “Ook thuis kan je de bacterie oplopen", waarschuwt de expert

Ook al zijn de hygiënische omstandigheden in de meeste vakantielanden tegenwoordig prima, toch bestaat de kans dat je onder de hoteldouche besmet raakt met legionella. En ook in ons land kan je de bacterie oplopen: in juli werd zelfs een onverklaarbare piek in het aantal besmettingen vastgesteld. “Legionella krijg je door waternevel waarin de bacterie zit in te ademen”, zegt prof. Katrien Lagrou van het UZ Leuven. “Die nestelt zich in je longen en kan een levensbedreigende longontsteking veroorzaken.” Zo herken je de symptomen en verklein je de kans op een besmetting.

 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 1. Klikt het niet met je collega’s? Dit kan je eraan doen
  Jobat.be

  Klikt het niet met je collega’s? Dit kan je eraan doen

  Als je tijdens de lockdown van job bent veranderd, bestaat de kans dat je veel collega’s nog niet eens gezien hebt. Laat staan dat je er al een band mee hebt kunnen opbouwen. Maar ook als er een competitieve prestatiecultuur heerst op de werkvloer, of als je pakweg twintig jaar ouder of jonger bent dan de andere medewerkers, heb je waarschijnlijk nog niet samen op café gezeten. Is dat een zegen voor je concentratievermogen en dus ook voor je prestaties? Of is het eerder een vloek? Jobat.be vroeg het aan arbeids- en organisatiepsychologe Ans De Vos (Antwerp Management School).
 2. Je energiefactuur verlagen met een warmtepomp of isolatie? Op deze premies heb je recht

  Je energiefac­tuur verlagen met een warmtepomp of isolatie? Op deze premies heb je recht

  Nadat de energieprijzen vorig jaar een historisch laag niveau bereikten, zien we nu het tegenovergestelde. De prijzen voor elektriciteit en gas schieten pijlsnel de hoogte in en zorgen voor een ongekend hoge energiefactuur. Maar hoe kan je de impact van deze stijgingen op je energiebudget tot een minimum beperken en welke premies geven je hierbij een extra duwtje in de rug? Bouwsite Livios zocht het voor jou uit.