Getty Images/ Thomas Sweertvaegher
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/ Thomas Sweertvaegher

“Ook als je niet meer kan praten, kan je nog euthanasie aanvragen”: professor Distelmans beantwoordt vragen over levenseinde

“Heb ik recht op euthanasie als ik volledig afhankelijk word van derden? Palliatieve sedatie is onmenselijk, waarom mag dat nog?” De reacties op onze lezersoproep toonden aan dat iedereen bang is om de controle op het eigen levenseinde te verliezen. Maar ook dat mensen vaak onterecht denken dat ze euthanasie kunnen afdwingen met jaren op voorhand ingevulde papieren. Prof. Wim Distelmans (VUB/UZ Brussel) ruimt met zijn antwoorden alle misverstanden uit de weg.

  1. Topdokter Wim Distelmans zag drama’s in woonzorgcentra : “Mensen die afscheid moeten nemen via de iPad... men is veel te streng geweest!”
    PREMIUM
    Showbizz

    Topdokter Wim Distelmans zag drama’s in woonzorg­cen­tra : “Mensen die afscheid moeten nemen via de iPad... men is veel te streng geweest!”

    “Binnenkort verwacht ik een piek in het aantal euthanasie-aanvragen”, zegt professor in de palliatieve geneeskunde Wim Distelmans (68) in Dag Allemaal, bekend van de VIER-reeks ‘Topdokters’. Veel mensen wachten volgens hem het einde van de coronacrisis af om waardig te kunnen sterven: “De voorbije weken waren verschrikkelijk op menselijk vlak.”