Onweerastma: ademhalingsklachten na een onweer
Het is 21 november 2016. In de nasleep van een onweersbui worden de spoedafdelingen van Melbourne in Australië overspoeld met nieuwe patiënten. Ook de dag erna blijven mensen met ademhalingsgerelateerde klachten binnenstromen. Er sterven zelfs enkele mensen. De boosdoener? Onweerastma.
Zoals de naam al doet vermoeden, vond er in 2016 een uitbraak van astma-aanvallen plaats na een hevige onweersbui. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Bij een aanval prikkelen bepaalde stoffen de luchtwegen met alle gevolgen van dien. De slijmvliezen zwellen op en produceren meer vocht en slijm. De spieren rond de luchtwegen verkrampen en trekken samen. Ademen wordt moeilijker. Voor velen is dat een beangstigende ervaring.
Maar hoe kan een onweersbui nu gelinkt zijn met een astma-aanval? Volgens wetenschappers doet het onweer de pollen in de lucht uiteen knallen. Normaal gesproken zijn die te groot om diep in onze luchtwegen te geraken, maar eenmaal het onweer ze tot kleine stukjes omtovert is dat geen probleem meer … met de nodige astma-aanvallen tot gevolg. Hoewel de code nog niet volledig gekraakt is, hebben de onderzoekers wel een vermoeden hoe dat mogelijk is. Zo bestaat de astma-onweer-cocktail uit een mengeling van veel pollen in de lucht, windstoten en bliksemschichten. Vooral de bliksem zou een belangrijke rol spelen in het hele proces van ontploffende pollen.
Gelukkig gaat het hier om een uiterst zeldzaam weerfenomeen. Het gebeurt namelijk niet zo vaak dat een onweersbui voldoende pollen oppikt, in kleine stukjes opdeelt, en vervolgens dumpt boven een gebied met een hoge bevolkingsdichtheid. Sinds de eerste gedocumenteerde gebeurtenis in 1983 zijn er net iets meer dan 20 gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur. De helft daarvan vond plaats in Australië. Hier in Europa waren er ook enkele uitbraken. Dus geen paniek als het in de komende weken knalt, al is een gewaarschuwd mens er twee waard.
Lees ook:
Meer dan 1 patiënt op 1.000 overlijdt aan een aanval: wat veroorzaakt astma en kan je ervan genezen? (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Expert geeft advies voor moeilijke beurstijden: “Defensieve sectoren halen stabiele winsten, of de economie het nu goed of slecht doet”
-
Deze 12 tassen zijn perfect voor vakantie én dagelijks gebruik
De ideale vakantietas vinden is geen sinecure. Je reisgezel moet licht, praktisch en voldoende ruim zijn, bij verschillende outfits passen en liefst ook nog eens klasse uitstralen. Slimme fashionista’s kiezen voor een tas waar je ook na je vakantiepret nog plezier aan hebt. Wij tippen twaalf handtassen waar je gegarandeerd mee scoort en blijft scoren. -
PREMIUM
Inge (55) en Rudy (57) hebben een eetbudget van 184 euro per week: “Door consequent voor huismerken te kiezen, besparen we heel wat geld”
-
-
PREMIUM
Wat zijn je rechten als de deurwaarder aanklopt? “Ze rekenen vaak kosten door aan de schuldenaar, terwijl dat wettelijk gezien niet mag”
“Rond armoede is een hele industrie ontstaan”, vertelde Joost Bonte in Dag Allemaal. Met lede ogen stelt deze armoede-expert, bekend van ‘Zorgen voor mama’, vast dat deurwaarders zich in het huidige systeem vaak meer zelf verrijken dan dat ze mensen helpen uit de schulden te geraken. Terwijl het wel degelijk anders kan, vindt gerechtsdeurwaarder Patrick Van Buggenhout van MyTrustO. -
PREMIUM
Nog 6 dagen om je belastingaangifte in te dienen. Check zeker deze codes: “Een fout kan je 500 euro kosten”
-
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
GELDFLATER. Tineke (32) bestelde online via een advertentie: “Het viel bij het openen van de verpakking al uit elkaar”
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Tineke Veenstra (32), die malafide hulpmiddelen kocht via advertenties op sociale media.