Scheuren in de huizen van Rukelingen (Heers).
Volledig scherm
PREMIUM
Scheuren in de huizen van Rukelingen (Heers). © Karolien Coenen

Ongerust over wegzakkende huizen? “Niet elke barst of scheur in een muur wijst op verzakking”

Na de Panoreportage over uitdrogende kleilagen en scheurende huizen kijkt iedereen nu wat angstig naar barsten in muren van zijn woning. “Lang niet elke barst wijst erop dat je huis verzakt”, nuanceert ingenieur-architect Luc Hens, die als gerechtelijk deskundige al jarenlang oorzaak en oplossingen van barsten en scheuren onderzoekt. Wij vroegen hem hoe je zelf kan vaststellen of barsten gevaarlijk zijn, wat je ertegen kan ondernemen en wanneer je beter professionele hulp inroept.

 1. Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf

  Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi.
 2. “Een goede oriëntatie van de woning kan een verschil van 10 tot 30% uitmaken op het energieverbruik”: waar moet je op letten als je een huis koopt?
  PREMIUM

  “Een goede oriëntatie van de woning kan een verschil van 10 tot 30% uitmaken op het energiever­bruik”: waar moet je op letten als je een huis koopt?

  De huizenprijzen in Vlaamse centrumsteden blijven maar stijgen. Vooral jonge kopers worden uit de markt geprijsd. Overweeg je het zelf? Bereid je dan goed voor. Onze woonexpert Björn Cocquyt stelde een lijst op met twintig essentiële vragen die je als potentiële koper zeker moet stellen. Welke voorzieningen moet je absoluut in de buurt hebben, welke bijkomende kosten kunnen nog heel wat geld opslorpen, is de prijs realistisch en waarom wordt de woning verkocht?
 1. Rukkelingen-Loon, waar de huizen scheuren en de watermaatschappij als boosdoener wordt aanzien: “Dit dorp zinkt als het ware weg”
  PREMIUM
  Heers

  Rukkelin­gen-Loon, waar de huizen scheuren en de watermaat­schap­pij als boosdoener wordt aanzien: “Dit dorp zinkt als het ware weg”

  “We zijn bang dat onze woning op een bepaald moment zal instorten.” De helft van de huizen in het Limburgse dorp Rukkelingen-Loon bij Heers kampt met barsten, scheuren of zelfs verzakkingen. Volgens de buurtbewoners ligt het massaal oppompen van drinkwater door De Watergroep mee aan de basis van het probleem, maar daar denkt de maatschappij anders over.
 1. Natalia legt uit waarom haar dochtertje Bobbi-Loua heet
  Play
  The Voice van Vlaanderen

  Natalia legt uit waarom haar dochtertje Bob­bi-Lou­a heet

 2. Dat gaat bijna fout: man redt bromfietser van rollende banden
  Play

  Dat gaat bijna fout: man redt bromfiet­ser van rollende banden