Nood aan vakantie? In deze jobs heb je het meeste verlof
WerkplekDat leerkrachten relatief veel vakantie hebben hoeven we je vast niet te vertellen. Maar niet iedereen is gemaakt voor het onderwijs. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden voor wie een job ambieert met een goed evenwicht tussen werk en privé. Jobat.be geeft een overzicht.
Veiligheidspersoneel
Volgens het Belgisch Statistiekbureau Statbel heeft veiligheidspersoneel met 28 dagen per jaar het grootste aantal conventionele verlofdagen. Dat zijn er 8 meer dan het wettelijke minimum. Daar komen nog eens 10 feestdagen bij, en wie een 40 urenweek heeft mag daarnaast rekenen op 12 adv-dagen (dagen arbeidsduurvermindering) per jaar. Als bewakingsagent, brandweermedewerker of cipier krijg je dus vaak van 50 vrije dagen, plus recuperatie omwille van eventueel nachtwerk of overwerk.
Verpleegkundig kaderpersoneel en vroedvrouwen
Verpleegkundigen en vroedvrouwen hebben geen evidente werkuren. Er moet tenslotte 24/24 iemand klaarstaan om zorg te bieden, waardoor de kans groot is dat je in shiften aan de slag moet. Zo’n rotatieschema brengt echter relatief veel vrije dagen met zich mee, bedoeld om je bioritme te laten wennen aan de wisselende uren. Daarbovenop krijgen vroedvrouwen en verpleegkundig kaderpersoneel 27 conventionele verlofdagen per jaar. Verpleegkundigen die geen deel uitmaken van kaderpersoneel en assistent-vroedvrouwen moeten het stellen met 24 vrije dagen, wettelijke feestdagen en ‘recup’ niet meegerekend.
Telecommunicatietechnici
Als technieker kan je alle kanten uit op de arbeidsmarkt. Bijna alle bedrijven hebben technisch talent nodig. Kies je ervoor om je te specialiseren in telecommunicatie, radio of televisie, dan heb je met 26 verlofdagen per jaar een streepje voor op collega’s in andere sectoren. Technici die zich bezighouden met het beheer en de controle van industriële processen, biowetenschappen of medische apparatuur hebben bijvoorbeeld 22 dagen vrij.
Machinebedienaars
Overweeg je een job in de industriële sector? Weet dan dat het aantal vakantiedagen ook varieert van sector tot sector. Als bedienaar van mijninstallaties en installaties voor de verwerking van delfstoffen ben je met 25 vrije dagen het beste af. Als bedienaar van machines de houtproductie krijg je 24 vrije dagen, in de chemie 22 en als je machines bestuurt voor de verwerking van textiel, metaal of voeding 21.
Op naar onbeperkt verlof?
Een opvallende trend op de arbeidsmarkt is dat steeds meer organisaties zichzelf aantrekkelijk maken als werkgever door hun personeelsleden een onbeperkt aantal verlofdagen toe te kennen. Bij Amerikaanse toppers als Netflix is de praktijk al langer gangbaar, maar ook bij ons zijn onder meer marketingbureau Marbles, vertaalbureau Jonckers en sociaal secretariaat Besox al op de kar gesprongen.
Lees meer bij Jobat.be:
Bron: jobat.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Van Dunkin’ Donuts tot Albert Heijn: patissier Julius Persoone proeft 10 donuts en buist de helft
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
-
PREMIUMVoor jou getest
Sommelier proeft 9 gemberdranken en deelt een 5/10 uit: “Dit heeft niets meer met gember te maken”
-
PREMIUM
“35 jaar lang zagen we een weiland, nu is dat een muur”: wat kan je doen tegen een verpest uitzicht?
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Independer
Ook brandverzekering wordt duurder: met deze tip kan je toch veel geld besparen
Dat zoveel dingen in ons leven in prijs stijgen, laat niets of niemand onberoerd. De premie voor je brandverzekering blijft helaas niet achter. Independer.be legt uit hoe dat komt, en hoe je door goed te vergelijken véél geld kunt besparen.