Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Getty Images, Steven Richardson

Nieuwe gunstige fiscale regels voor wie huis wil kopen: “Tot 13.000 euro registratierechten die je kan aftrekken van je nieuwe woonst”

Een eigen huis kopen is sowieso duur, de registratierechten die je bovenop de aankoopprijs moet betalen, zijn vaak een extra zware financiële dobber.  “Maar er zijn nu twee fiscale gunstregimes die de bittere fiscale pil kunnen verzachten na het wegvallen van de woonbonus”, zegt onze belastingexpert Michel Maus. Met concrete voorbeelden licht hij toe wat de nieuwe maatregelen inhouden en vooral: wat ze je opbrengen.

 1. Online een woonlening afsluiten: meer transparantie, maar dat heeft ook een keerzijde
  Sparen

  Online een woonlening afsluiten: meer transparan­tie, maar dat heeft ook een keerzijde

  Sinds enkele jaren gaat de digitalisering van de banken razendsnel. Diensten waar we vroeger nog voor naar het bankkantoor moesten, regelen we nu vlotjes in de zetel via online banking en mobiele apps. De uitzondering hierop is de hypotheeklening, waarvoor meestal wél nog een afspraak in het bankkantoor gemaakt wordt. Bij sommige banken kan u uw woonkrediet intussen toch al volledig online afhandelen. Spaargids.be licht toe met welke zaken u dan rekening moet houden.
 2. Is het voordeliger om geld bij te lenen als je wil investeren in vastgoed? Hoeveel zal de bank je geven?
  PREMIUM

  Is het voordeli­ger om geld bij te lenen als je wil investeren in vastgoed? Hoeveel zal de bank je geven?

  Geregeld duiken er berichten op over de stijging van vastgoedprijzen in ons land. Misschien heeft het dan wel eens gekriebeld in je buik om ook de stap te zetten: je spaarcenten investeren in vastgoed in plaats van ze op je spaarrekening te laten staan. Geldexpert Paul D’Hoore, waarschuwt dat je die investering niet zomaar kan vergelijken met de aankoop van een eigen gezinswoning. Waar moet je zeker rekening mee houden? En hoeveel kost het tegenwoordig om te lenen?
 1. Naakte man slaat op de vlucht voor politie
  Play

  Naakte man slaat op de vlucht voor politie

 2. Piloot spot UFO, luchtvaartmaatschappij verwijst naar FBI
  Play

  Piloot spot UFO, luchtvaart­maat­schap­pij verwijst naar FBI