Wat als je kind niet naar school wilt? Steven Gielis, lector Orthopedagogie aan de AP Hogeschool, geeft advies.
Volledig scherm
PREMIUM
Wat als je kind niet naar school wilt? Steven Gielis, lector Orthopedagogie aan de AP Hogeschool, geeft advies. © © VRT - Thomas Geuens

“Nee, ik wìl niet naar school”: zo maak je de overgang naar 1 september makkelijker

Het ene kind kijkt reikhalzend uit naar 1 september, om zijn of haar vrienden, favoriete juf of meester weer te zien. Het andere heeft er absoluut géén zin in, met een lang gezicht of soms zelfs huil- of driftbui tot gevolg. Hoe komt dat toch? Kan je iets doen om de switch van vakantie naar het ‘echte leven’ vlotter te laten verlopen? En wat als de nare gevoelens blijven aanslepen naarmate het schooljaar vordert? Opvoedingsexpert Steven Gielis van ZITDAZO weet raad: “Onderschat niet hoeveel stress zo’n overgang met zich meebrengt.”

 1. “Ouders zijn vaak aangetrokken tot het kind dat qua karakter het meest op hen lijkt”: ook kinderen voelen zelf wie favoriet is. Hoe ga je daar best mee om?
  PREMIUM

  “Ouders zijn vaak aangetrok­ken tot het kind dat qua karakter het meest op hen lijkt”: ook kinderen voelen zelf wie favoriet is. Hoe ga je daar best mee om?

  Onderscheid moet er zijn en soms vind je het een leuker dan het ander. Maar wat als die voorkeur je eigen kinderen betreft? Het onderwerp is vaak taboe, maar veel ouders met meerdere kinderen hebben bewust of onbewust een favoriet. Pedagoog Maud De Buck legt uit waarom dat zo is en welk effect het heeft op de gezinsdynamiek. “Het favorietje zijn is géén cadeau.”
 2. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.