Prof. Mathias Devreese, van de vakgroep Farmacologie, Toxicologie en Biochemie van de faculteit Diergeneeskunde (UGent)(rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Mathias Devreese, van de vakgroep Farmacologie, Toxicologie en Biochemie van de faculteit Diergeneeskunde (UGent)(rechts). © Getty Images, rv

Na opschudding in VS over mogelijk giftige vlooienband: hoe bescherm je huisdieren het best nu het teken- en vlooienseizoen begonnen is?

De ook bij ons verkrijgbare Seresto-vlooienband ligt in de VS onder vuur omdat er honderden sterfgevallen van huisdieren aan toegeschreven worden. Wat zijn de gevaren en waar moet je op letten als je kat of hond doeltreffend én veilig tegen vlooien en teken wil beschermen? “Geef nooit een middel voor een kleine hond aan een kat”, is maar één van de gouden tips van prof. Mathias Devreese (UGent) voor het aanbrekende vlooien- en tekenseizoen. 

3 reacties

 • Gisele Vandendorpe

  4 weken geleden
  Das al jaren geweten
 • Jules Vermeers

  4 weken geleden
  Goed opletten dat je een betrouwbaar product koop en geen Chinese namaak wordt aangesmeerd.
 • Marc Hemeleers

  4 weken geleden
  Als je dier met een pipetje is besproeid, is het goed dat je na het kammen de haren opruimd en niet achterlaat in de natuur, want vogeltjes die deze oprapen voor hun nest geraken vergiftigd. Een recente Duitse studie bevestigd dit.
 1. Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Lynn en Kjell nemen de slapeloze nachten voor lief: “Toen Mona 6 weken was, vond ik haar zo goed als levenloos in haar wiegje”
  PREMIUM

  Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Lynn en Kjell nemen de slapeloze nachten voor lief: “Toen Mona 6 weken was, vond ik haar zo goed als levenloos in haar wiegje”

  Lynn (30) en Kjell (33) wisten zelf niet goed wat hen overkwam toen ze in een goed jaar tijd van één naar drie kinderen gingen. Ondanks jaren van slaap­tekort lachen ze samen flink wat af en willen ze hun kinderen zo min mogelijk missen. “We tonen hen wat doorzetten is. Niets komt immers vanzelf.” Kinderpsychiater Peter Adriaenssens legt uit hoe je als ouder met onzekerheden bij je kind omgaat.
 2. Facebook voor Fifi: “Op zoek naar een kiné voor je kat of een leuke gadget voor je hond, via MoPETS kan je het allemaal vinden”
  PREMIUM
  Tienen / Brussel

  Facebook voor Fifi: “Op zoek naar een kiné voor je kat of een leuke gadget voor je hond, via MoPETS kan je het allemaal vinden”

  Als het nog niet in huis was, heeft de coronacrisis toch heel wat mensen over de streep getrokken om een dier in huis te halen. Helaas weten honden- en kattenbaasjes niet steeds waar ze terechtkunnen voor bijvoorbeeld gezonde voeding, een goede trimbeurt of willen ze hun huisdier mee op vakantie nemen en weet men niet goed in welk hotel dieren welkom zijn. Daar komt nu verandering in. Dajo Hermans en Nancy Delhalle lanceren MoPETS, een social netwerk voor huisdiereigenaars én professionals.
 3. Steeds meer mensen kampen met voedselallergieën: "Je kan je immuunsysteem ‘trainen’ tegen een allergie"
  PREMIUM

  Steeds meer mensen kampen met voedselal­ler­gieën: "Je kan je immuunsys­teem ‘trainen’ tegen een allergie"

  Onder meer door de toenemende luchtvervuiling en de klimaatopwarming is het aantal mensen met een allergie, waaronder ook voedingsallergieën, de laatste tien jaar maar liefst verdubbeld. Drie procent van de volwassenen kampt ermee. “Een vroege diagnose is uitermate belangrijk”, zegt allergoloog Marijke De Lange. Welke soorten voedselallergieën bestaan er? Kan borstvoeding beschermend werken? En hoe valt het te behandelen?
 1. "Shame on you", voetbalsupporters uiten ongenoegen over Super League
  Play

  "Shame on you", voetbalsup­por­ters uiten ongenoegen over Super League

 2. Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw
  Play

  Jake in tranen na bewegende foto van zijn overleden vrouw