Na incident op WK Zwemmen: wat doe je als iemand verdrinkt?
Op het WK in Boedapest raakte de Amerikaanse synchroonzwemster Anita Alvarez (25) bewusteloos na een oefening. Gelukkig kon haar coach, een olympisch medaillewinnares, haar op tijd redden. Maar wat doe je nu eigenlijk het best als iemand verdrinkt? Het Rode Kruis Vlaanderen legt het uit in vier stappen. “Leg een drenkeling die bewusteloos is, maar normaal ademt, in een stabiele zijligging.”
Wat is het?
We spreken over verdrinking wanneer “de ademhaling van een slachtoffer na onderdompeling in een vloeistof wordt gehinderd”. Belangrijk om te weten is dat naast een belemmering van de ademhaling, er ook andere problemen kunnen optreden, zoals onderkoeling, longontsteking of een wervelletsel bij een duikongeval. Die maken de toestand van het slachtoffer nog ernstiger.
STAP 1: Zorg voor veiligheid
Jouw eigen veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Probeer de drenkeling daarom te redden zonder zelf het water in te gaan. Probeer het slachtoffer dus te redden vanuit een boot of door drijvende hulpmiddelen te gebruiken zoals een reddingsboei. Een drenkeling die bewust is, grijpt zich immers in paniek vast aan de redder. Als je onervaren bent, kan je daardoor zelf in ernstige moeilijkheden raken.
Ga alleen het water in als je daarvoor bent opgeleid, anders wacht je op een hulpverlener. Ga niet het water in zonder een reddingsvest en een beveiliging met een touw vanaf de waterkant. Haal het slachtoffer horizontaal uit het water. Zo vermijd je een bloeddrukval. Je kan daarvoor bijvoorbeeld een surfplank gebruiken.
STAP 2: Beoordeel de toestand van het slachtoffer
Probeer na te gaan wat er mis is. Controleer eerst het bewustzijn. Dat doe je door zachtjes aan beide schouders te schudden en luid te vragen hoe het gaat. Zorg er verder voor dat je de luchtweg vrijmaakt. Dat doe je door het hoofd achterover te kantelen en de kin op te tillen. Als je vermoedt dat het slachtoffer een wervelletsel heeft, kantel je het hoofd niet achterover.
Controleer ook de ademhaling. Dat doe je door te kijken, te luisteren en te voelen. Gaat de borstkas bijvoorbeeld op en neer? En voel je een luchtstroom aan de mond of neus?
STAP 3: Raadpleeg gespecialiseerde hulp
Alarmeer de reddingsdiensten als die er zijn. Bel ook naar de Noodcentrale 112. Vermeld dat het om een drenkeling gaat en dat er hulp nodig is om hem uit het water te krijgen, indien dat het geval is. Raadpleeg steeds gespecialiseerde hulp, ook als het slachtoffer niet ernstig gewond is en zich goed voelt.
STAP 4: Verleen verdere eerste hulp
Als het slachtoffer niet ademt, start dan de reanimatie. Geef eerst 5 beademingen. Wissel daarna telkens 30 borstcompressies en 2 beademingen af. Herhaal dit totdat het slachtoffer met zekerheid wakker wordt (ogen open en normale ademhaling), de hulpdiensten gearriveerd zijn, of totdat je uitgeput bent.
Je mag ook een automatische externe defibrillator (AED) bij een drenkeling gebruiken. Let wel op dat de AED niet op een natte borstkas wordt gebruikt. Droog de borstkas van het slachtoffer daarom eerst af.
Belangrijk: Leg een drenkeling die bewusteloos is, maar normaal ademt, in een stabiele zijligging. Doe dat alleen als je geen wervelletsel vermoedt. De kans dat een drenkeling braakt, is namelijk groot. Laat het slachtoffer ook zo weinig mogelijk bewegen. Gebruik tot slot een (reddings- of isolatie)deken als bescherming tegen kou of regen, om onderkoeling tegen te gaan.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een lichter borstimplantaat, een interne bh en veel eigen vet: dit is de plastische chirurgie van de toekomst
Mooiere borsten, een Braziliaans achterwerk of slankere taille: daarvoor staan almaar meer nieuwe technieken en materialen ter beschikking. Om die te ontdekken verzamelden plastisch chirurgen van over de hele wereld in Brussel op een conferentie* over esthetische chirurgie van borst- en lichaamcontouren. We waren erbij, keken ernaar én vroegen gastheer prof. Moustapha Hamdi, specialist reconstructieve en esthetische borstchirurgie van het UZ Brussel, het hemd van het lijf over alle nieuwigheden. -
OPROEP. Gun jij onze lezers een blik in jouw portemonnee? Werk dan mee aan onze reeks ‘Zoveel verdien ik’
Steeds minder mensen zien geld nog als een taboe. Voor onze wekelijkse reeks ‘Zoveel verdien ik’ zoeken we nieuwe getuigenissen van lezers die anderen mee in hun portemonnee laten kijken. Wl je graag anderen advies geven hoe ze kunnen besparen? Heb je een interessant beroep waar je graag over wil vertellen of ben je al met pensioen? Hoeveel verdien je per maand? Waar geef je geld aan uit? Beleg of spaar je? Investeer je in vastgoed? Kortom: we werpen een blik op het financiële plaatje van je leven. -
Voor je vertrekt: vernieuw snel je covidcertificaten!
Zowat alle vakantiebestemmingen versoepelden de coronaregels. Hier en daar - bijvoorbeeld in een ziekenhuis - kan je nog wel een vaccinatie- of herstelbewijs nodig hebben. Probleem: de kans is groot dat een aantal certificaten inmiddels verlopen zijn. Vernieuw ze dus nog snel voor je met vakantie vertrekt. -
-
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
PREMIUM
Isabeau (35) heeft een eetbudget van 235 euro per week: “Vanaf donderdag ga ik elke dag eten bij vrienden of op restaurant”
-
Tweakers.net
E-reader in je koffer? Aan deze modellen beleef je het langst plezier
Zin om te lezen op reis, maar heb je beperkte bagageruimte? Geen nood: met een e-reader neem je een volledige bibliotheek mee. Eric van Ballegoie, expert bij technologiesite Tweakers, legt uit welke toestellen aanraders zijn en waar de verschillen zitten.