Mol-kandidaten dachten urine te drinken, maar stinkt dat dan niet? Expert geeft uitleg over je plas én wat die zegt over jouw gezondheid
Krijg je ook nu nog altijd zenuwen als je terugdenkt aan het medisch onderzoek op school? Dat klopje op de knie, dat meten van lengte en gewicht. En – vooral – dat plassen in het potje? “Zo’n onderzoek van de urine leert je echt wel iets”, zegt professor dr. Piet Hoebeke (UGent). “Je urine geeft een beeld van je algemene gezondheid.”
Eerst en vooral stellen we prof. Hoebeke de vraag: wat ís urine eigenlijk? “Niet alle afvalstoffen die ons lichaam moet afvoeren, kunnen dat doen in vaste vorm. Sommige afvalstoffen circuleren in het bloed en worden door de nieren uit dat bloed gefilterd. Die verlaten als vloeistof ons lichaam: dat is urine.”
“Hoe meer water je drinkt, hoe meer urine je aanmaakt. Het grootste deel van het vocht dat erin gaat, komt er als urine weer uit. Als je meer drinkt, vermindert de concentratie van afvalstoffen in de urine. Je merkt dat aan de kleur van de urine. De stelregel is: de kleur van jouw urine moet een schakering van geel zijn. Hoe donkerder het geel, hoe geconcentreerder de urine is. Hoe lichter het geel, hoe minder geconcentreerd. Als je meer water drinkt, zullen de afvalstoffen in een verdunde vorm het lichaam verlaten. Als de afvalstoffen te geconcentreerd zijn, kan dat leiden tot steenvorming. Nierstenen kunnen dus veroorzaakt worden door te weinig te drinken. Maar het kan ook zijn dat er in jouw metabolisme iets aan de hand is, waardoor je die steentjes aanmaakt. Er zijn bijvoorbeeld mensen die te veel urinezuur produceren, en dan urinezuurstenen aanmaken.”
Uit een gezonde mens komt heldere, gele urine. Het wordt maar een probleem als er in de urine nog een andere kleur verschijnt.
“De intensiteit van geelheid is géén symptoom van een of andere ziekte. Urine kan in de ochtend bijvoorbeeld donkerder zijn dan op andere momenten van de dag, gewoon omdat je ’s nachts hebt doorgeslapen en je dan geen extra water hebt ingenomen. Kortom: op zich is de intensiteit van het geel geen probleem. Uit een gezonde mens komt heldere, gele urine. Het wordt maar een probleem als er in de urine nog een andere kleur verschijnt. Als de urine rood kleurt, dan moeten de alarmbellen afgaan.”
Alarmsymptoom
“Het is een alarmsymptoom, zoals bloed in de stoelgang. In de stoelgang kan het wijzen op darmkanker, in de urine kan het wijzen op nier- of blaaskanker. Als er bloed in je urine zit, dan moet je een onderzoek laten doen om kanker en stenen uit te sluiten, zo eenvoudig is het. Laat het nooit op zijn beloop als je bloed ziet. De rode kleur kan ook op iets anders wijzen: op het feit dat je bieten gegeten hebt bijvoorbeeld. Maar dat merk je al snel bij een onderzoek.”
“Soms is er ook een bruine verkleuring, die moeilijk te onderscheiden is van donkergeel. Bij bloedziekten gaat er een afbraak van hemoglobine gebeuren. Dan wordt de urine bruinachtig. Als de urine gifgeel is - een heel ander uitzicht dan het ‘gezonde’ geel -, wijst dit op geelzucht. Maar op dat moment zal je er elders ook al geel uitzien.”
Stinkende urine
Urine op zich stinkt niet, benadrukt dokter Hoebeke: “Urine ruikt naar urine. Het is misschien raar om te zeggen, maar als je zegt dat urine stinkt, dan is dat niet juist. Zuivere urine stinkt niet. Maar besmette urine kan echt wél stinken, naargelang van de bacteriën die erin zitten. Intussen baseren artsen zich op de resultaten uit het labo, maar er zijn tijden geweest waarin dokters aan de urine roken. En nog iets – en het is niet erg appetijtelijk: vroeger proefden dokters zelfs van urine. Dat was om het suikergehalte te meten. Daardoor kon je diabetes ontdekken: urine mag niet zoet zijn. Als je asperges hebt gegeten, kan je dat wel ruiken in de urine. In asperges zit immers een molecule die een methaanachtige geur afstoot. Maar écht stinken, is dat niet.”
Als je naar urine kijkt, dan moet je een heldere vloeistof zien. Je moet door het potje heen een tekst kunnen lezen.
Kun je alcohol ontdekken in urine?
“Neen. Maar hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer urine je produceert. Alcohol is een diureticum, een vochtafdrijvende substantie. Je krijgt er een grote verdunning van je urine door. Wat je – en dat is van een heel andere orde – wel ziet in urine: een zwangerschap. Een zwangerschapstest is immers een urinetest. Je kunt er de aanwezigheid van een zwangerschapshormoon mee detecteren.”
Op school moeten de kinderen in een potje plassen. Waarom?
“Eerst dit. In vroegere tijden kéken artsen naar de urine. Er bestaan schilderijen uit de jaren 1500-1600 die ‘De Piskijker’ heetten en waarop te zien is hoe de dokters het potje bekeken. Dat hoeft niet te verwonderen. Als je naar urine kijkt, dan moet je een heldere vloeistof zien. Je moet door het potje heen een tekst kunnen lezen. Dan is de urine gezond. Dat plassen in een potje gebeurt overigens niet alleen in de schoolomgeving. Ook in de arbeidsgeneeskunde gebeurt dat. Maar urine neem je af om het algemeen gezondheidsbeeld te meten. Bij een infectie zullen de witte en rode bloedcellen hoog zijn, bij diabetes zal de glucose (of het suikergehalte) hoog zijn. Bij een nierproblematiek zullen de eiwitten hoog zijn. In ieder geval: zijn alle parameters bij het onderzoek wél in orde, dan mogen we ervan uitgaan dat de persoon in kwestie redelijk gezond is.”
Hoe oud bent u écht? De urinaire verouderingsklok vertelt het u
De mens veroudert, elke dag een beetje meer. Dat is logisch, het is gewoon de natuur die haar werk doet: de tijd gaat onvermijdelijk voorbij. Toch kan de ene persoon zich ouder, minder fit, minder gezond voelen dan een leeftijdsgenoot. Wat is er aan de hand met die mensen? Hun urine vertelt het hen. “Door urinestalen te analyseren op eiwitten kunnen we zien of iemand méér vatbaar is voor ziekten die met de ouderdom te maken hebben dan iemand anders”, zegt doktor Dries Martens, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Hasselt in het Centrum voor Milieukunde.
U maakt een onderscheid tussen onze chronologische en biologische leeftijd. Hoe zit dat precies?
“Alle mensen verouderen. Dat – normale – verouderingsproces drukken we uit in een chronologische leeftijd, volgens de kalenderdagen dus: iemand van 37 jaar is nu eenmaal ouder dan iemand van 35 jaar en jonger dan iemand van 39. Maar als je honderd mensen van – bijvoorbeeld – 37 jaar gaat onderzoeken, zal blijken dat ze biologische verschillen vertonen: niet iedereen is biologisch even oud als de chronologische leeftijd aangeeft.”
“Jonge mensen kunnen biologisch beduidend ouder zijn dan hun leeftijd. Omgekeerd kunnen oudere mensen lang een jongere biologische leeftijd aanhouden. Dit komt door – onder meer – genetische aanleg, de levensstijl (rokers en zwaarlijvige mensen hebben een hogere biologische leeftijd). Ook de blootstelling aan luchtverontreiniging doet onze biologische leeftijd toenemen. Maar lange tijd hebben we niet precies dat biologische verouderingsproces of de algemene gezondheidstoestand kunnen meten.”
U hebt nu ontdekt dat eiwitten in ons lichaam informatie bevatten over het verouderingsproces. U hebt die eiwitten onderzocht in de urine. Hoe ging dat in zijn werk?
“Eiwitten komen voor in heel ons lichaam. Het bloed gaat door alle vitale organen heen en vervoert daarbij eiwitten of eiwitfragmenten die de gezondheid van deze organen en – bij uitbreiding – het hele lichaam weerspiegelen. Uiteindelijk komen die eiwitten of fragmenten ervan in onze urine terecht. Door urinestalen bij 778 mensen te analyseren, konden we 54 eiwitfragmenten terugvinden die aangeven of bepaalde organen slecht functioneren, zelfs al het lichaam nog helemaal gezond lijkt te zijn.”
“Kortom: deze set van 54 fragmenten bevat informatie die we niét zouden zien als we alleen maar naar de chronologische leeftijd – de meest voor de hand liggende voorspeller van veroudering – zouden kijken om veroudering te meten. Noem dat setje gerust onze urinaire verouderingsklok.”
Aan welke risicofactoren kon u de 54 eiwitfragmenten linken?
“We konden ze associëren met factoren die wijzen op ongezond ouder worden, zoals hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, nierziekten, een overmatig vetgehalte in het bloed en typische ouderdomsziekten als botverkalking. Het viel ook op dat bij mensen die recent een coronabesmetting doorlopen hadden, de verouderingsklok όόk hoger stond. We weten dat oudere mensen vatbaarder zijn voor Covid-19, vanwege hun zwakker immuunsysteem. Nu zien we dat hun biologische leeftijd ook hoger is, wat de extra vatbaarheid voor het virus mogelijk weerspiegelt.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Net zoals oma: steeds meer vrouwen gebruiken de temperatuurmethode om niet (of juist wel) zwanger te geraken. Journalist Roxanne test het uit
Meer en meer vrouwen grijpen naar methodes van vroeger om een zwangerschap te voorkomen. Zo is er veel te doen om de app Natural Cycles, waarbij je elke dag je temperatuur moet meten. Volgens professor Gynaecologie Hendrik Cammu werkt het goed, maar is het ook even betrouwbaar als vrijen met een condoom of de pil nemen? Journalist Roxanne Wellens test de techniek uit. “‘Wat als?’-scenario’s spoken door mijn hoofd. Al zorgt het ook voor extra afwisseling en creativiteit in bed.” -
Showbizz4
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
-
PREMIUM
‘Voorbruinen’ onder de zonnebank of toch maar die zelfbruiner? Dermatoloog geeft advies voor een zongebruind kleurtje
-
Spaargids.be
Maakt inflatie je persoonlijke lening duurder? “We evalueren onze tarieven regelmatig”
Inflatie heeft momenteel een flink deel van de wereld in haar greep. Ook Europa, ook België. Het prijspeil van goederen en diensten blijft stijgen en je koopkracht daalt. Maar wat als je net nu een persoonlijke lening wil afsluiten? Spaargids.be vraagt na of dat een goed idee is. -
GEZONDHEID QUIZ. Is rugpijn erfelijk? En is een gekookte aardappel gezonder dan witte pasta: test hier je kennis
“Zolang je maar gezond bent.” Gezondheid speelt een belangrijke rol in het leven van iedere Vlaming. Maar hoeveel weet jij over oorsuizingen, rugpijn of glutenintolerantie? Doe de test met deze quiz waarin we de interessantste gezondheidsfeitjes van afgelopen week voor jou selecteerden. -
PREMIUM
Is chlorofyl zo gezond als TikTokkers beweren? Voedingsexpert Servaas Bingé onderscheidt feiten van fabels
TikTok staat er vol van: mensen die een week lang een eetlepel vloeibare chlorofyl (oftewel bladgroen) in hun water doen en een ware transformatie ondergaan. Van afslanken tot komaf maken met acne en ongewenste lichaamsgeuren; het klinkt bijna te goed om waar te zijn. Maar chlorofyl, een natuurlijke stof die je ook als supplement kunt nemen, brengt heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee, zegt sportdokter en voeding- en dieetexpert Servaas Bingé.