Wil je tijdelijk minder werken zonder je job te verliezen? Misschien biedt loopbaanonderbreking een uitweg.
Volledig scherm
Wil je tijdelijk minder werken zonder je job te verliezen? Misschien biedt loopbaanonderbreking een uitweg. © Getty Images/Johner RF

Minder werknemers kiezen voor loopbaanonderbreking: wat moet je weten als je deze extra vrije tijd wilt opnemen?

JobatEén werknemer op vijftien – ofwel 6,7 procent van de werknemers in ons land - nam vorig jaar een vorm van loopbaanonderbreking op. Dat is een daling van bijna 10 procent, zo blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta op basis van gegevens bij 260.000 werknemers. Wat zijn de populairste vormen van loopbaanonderbreking en wat moet je daarover allemaal weten? Jobat.be zet je op weg.

 1. Buikgriep gaat opnieuw sterk rond: huisarts legt uit hoe je kan voorkomen dat je ziek wordt
  PREMIUM

  Buikgriep gaat opnieuw sterk rond: huisarts legt uit hoe je kan voorkomen dat je ziek wordt

  Heb jij last van diarree, misselijkheid en braakneigingen? Dan heb je mogelijk de buikgriep te pakken. De ziekte, die op dit moment sterk de ronde doet, wordt veelal veroorzaakt door een virus dat erg besmettelijk is en zich zelfs via het toilet verspreidt. “Als je doorspoelt met open wc-deksel, dan kunnen de kiemen van de stoelgang zelfs op de tandenborstels in diezelfde ruimte belanden”, waarschuwt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). Hij legt uit hoe je buikgriep voorkomt en wat je moet doen als je ziek bent.
 1. Hypnose: kwakzalverij of een echte remedie tegen heel wat kwaaltjes? “Als je in iemands onderbewuste rommelt, kun je ook schade aanrichten”
  PREMIUM

  Hypnose: kwakzalve­rij of een echte remedie tegen heel wat kwaaltjes? “Als je in iemands onderbewus­te rommelt, kun je ook schade aanrichten”

  Pijnbestrijding, stoppen met roken, het beheersen van angsten... Hypnose wordt steeds meer beschouwd als een therapie met mogelijkheden. Neuroloog Steven Laureys gelooft in de mogelijkheden op het vlak van pijnbestrijding, al is het ook geen wondermiddel. “Als de patiënt niet mee wil, gaat het niet lukken”, zegt hypnotherapeute Candice Nuyttens.