Minder vette chips of sensoren voor binnenschepen: zo maken ingenieurs de wereld beter
JobsIngenieurs maken de wereld beter, dat is zeker. Ze bedenken technieken en methodes die ons leven positief beïnvloeden. Jobat.be neusde rond met welke onderzoeksprojecten Belgische ingenieurs en ingenieursstudenten momenteel bezig zijn en kwam uit op deze straffe projecten.
Strijd tegen leukemie met chipplaatjes
Elke vorm van leukemie is anders en elk lichaam is uniek. Dat maakt het moeilijk om het effect van bepaalde medicatie te voorspellen. En dat geldt ook voor de reactie van het lichaam op die medicatie. Bram Servais, student bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, bootste het menselijk lichaam na op een klein chipplaatje. Zo wil hij de meest efficiënte therapie bepalen voor kinderen die aan leukemie lijden. De bedoeling is dat de chip over enkele jaren in gebruik is.
Interesse in een job als ingenieur? Bekijk hier enkele vacatures.
Vloerverwarming onder het wegdek
Het asfalt van wegen en fietspaden wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen. Ingenieurs van de Universiteit Antwerpen legden een buizenstelsel in de middelste asfaltlaag van een fietspad. Water dat door de buizen stroomt, koelt het asfalt in de zomer af. De afgevoerde hitte wordt opgeslagen in de bodem en in de winter gebruikt om het asfalt te verwarmen. Zo smelten sneeuw en ijs in de winter en verkleint het hitte-eilandeffect in de zomer. Het systeem maakt de kostprijs van het wegdek ongeveer dubbel zo hoog. Maar het asfalt gaat langer mee en de kans op ongevallen daalt.
Minder stress bij premature baby’s
Boorlingen die te vroeg ter wereld komen, verblijven vaak weken of maanden in het ziekenhuis en niet bij hun moeder. Dat zorgt voor stress en die kan dan weer leiden tot ontwikkelingsstoornissen. Ingenieursstudent Laura Smets (KU Leuven) bedacht een automatische tool die de stressniveaus van premature baby’s kan voorspellen aan de hand van de hersenactiviteit. Op basis van die gegevens kunnen stress-reducerende technieken worden toegepast.
Sensoren laten binnenvaartschepen onbemand varen
Om een schip onbemand te laten varen is de monitoring van de omgeving cruciaal. Camera’s zijn maar een deel van de oplossing. Stof, modder, water, rook en mist kunnen letterlijk voor een vertroebeld beeld zorgen. Aan de Universiteit Antwerpen werken ingenieurs aan 3D-sonarsensoren die onbemand varen mogelijk maken. Daarvoor halen ze hun inspiratie in de natuur, en meer bepaald bij de echolocatie door vleermuizen. De techniek kan meehelpen bij het duurzaam ontwarren van de mobiliteitsknoop.
Minder vette chips
Ook dol op chips uit de bekende buisvormige doos? Lees dan vooral verder. Dit type chips wordt gemaakt van gefrituurd aardappeldeeg. Bio-ingenieurs aan de KU Leuven ontdekten dat de lengte van de glucoseketens in het zetmeel wel eens durft variëren. Wat blijkt: langere ketens zorgen voor minder stevig deeg. En minder stevig deeg bevat grotere holtes die zich vullen met vet. Aardappelvlokken met korte glucoseketens lijken dus de oplossing om chips minder vet te maken. Al moet dan wel een volgend obstakel worden overwonnen, want dit type deeg levert minder krokante chips op.
Werk zoeken én vinden gebeurt tegenwoordig steeds vaker online. Bekijk hier de tips en tricks in onze praktische e-gids ‘online solliciteren’.
Lees meer op Jobat.be:
Bronnen: jobat.be, ie-net ingenieursvereniging, VRT.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
Independer
Ook brandverzekering wordt duurder: met deze tip kan je toch veel geld besparen
Dat zoveel dingen in ons leven in prijs stijgen, laat niets of niemand onberoerd. De premie voor je brandverzekering blijft helaas niet achter. Independer.be legt uit hoe dat komt, en hoe je door goed te vergelijken véél geld kunt besparen. -
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
-
PREMIUM
Leerkracht Sarah (31) zet voorlopig geen geld opzij: “We betalen 1.270 euro af voor onze nieuwe woning, en renoveren kost ook geld”
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
“Niet iedereen moet maatje 36 hebben en er hetzelfde uitzien”: Sofie Dumont brengt met kookboek ‘Happy Moments’ ode aan feel good eten
Zes jaar lang voelde chef-kok Sofie Dumont er niets voor om met een nieuw boek tussen alle boeken over diëten en gezondheidsregels te staan. “Door corona ontdekten mensen weer hoe léuk koken en normaal eten kunnen zijn", vertelt ze. “Dat is de keuken waar ik voor sta.” In ‘Happy Moments’ verzamelt ze haalbare recepten boordevol smaak. We spraken met Sofie over haar eetvisie én delen vier exclusieve gerechten uit het boek. -
PREMIUM
REISTIP. “Een prachtig uitzicht en je bespaart pakken geld”: zo maak je van je auto een rijdende slaapkamer
Tijdens een roadtrip kiezen de meeste reizigers voor het comfort van een Airbnb’s, of ze rijden van kampeerplek naar kampeerplek en zetten daar een tent neer. De ultieme flexibiliteit heb je echter als je gewoon in de wagen slaapt. Onze techexpert Kenneth Dée doet het al jaren en geeft advies voor een comfortabele overnachting op vier wielen.