Met deze tips hou je je dakgoot en regenpijp bladvrij
LiviosBladeren en ander vuil zijn tyische boosdoeners bij verstopte dakgoten en regenpijpen. Door je dak en dakgoten in de herfst vrij te maken en ze ’s winters zo te houden, zorg je dat water altijd probleemloos weg kan. Tijdens een langere vorstperiode kunnen sneeuw en ijs de waterafvoer blokkeren, wat je heel wat schade kan opleveren. Controleer daarom regelmatig op verstoppingen en houd je dakgoot bladvrij. Bouwsite Livios legt uit hoe je dat doet.
Stap 1: controleer de dakgoot
Een slecht functionerende dakgoot heeft na verloop van tijd nare gevolgen, zoals schimmelvorming en houtrot. De eerste tekenen van vuilophoping merk je als het hard regent. Als er op zo’n moment water over de gootrand loopt, en er her en der ‘watervalletjes’ ontstaan, blokkeert de goot wellicht ergens. Nog een teken aan de wand: water dat langs de buitenkant van de regenpijp of langs de buitenmuur naar beneden stroomt. Is je dakgoot aan vervanging toe? Lees hier hoe je zelf een nieuwe dakgoot monteert.
Stap 2: reinig de goot en de regenpijpen
Reinigen doe je uiteraard als je een probleem vaststelt, maar best ook gewoon preventief één keer per jaar. Verwijder eerst bladeren en vuil. Dikwijls krijgen dakgoten af te rekenen met mosvorming. In dat geval kan je een mosdodend middel inzetten. Lees hier hoe je mos precies verwijdert.
Reinig ook de regenpijp. Als de buis verstopt is, kan je een ontstoppingsveer gebruiken of een hogedrukreiniger met rioolreinigingsset (rioolrat) om de vuilophoping los te spuiten. Controleer tijdens het reinigen ook de bevestigingsbeugels. Een zinken goot bescherm je met een metaalcoating tegen de inwerking van zure regen. Dit product, meestal uit twee componenten, mag je gewoon uitgieten in de goot en uitsmeren met een verfkwast of -roller.
Stap 3: dek alles preventief af
In de handel vind je verschillende oplossingen om ervoor te zorgen dat er geen bladeren meer in je dakgoot belanden. Deze anti-bladnetten of dakgootbeschermers zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar voor verschillende vormen en materialen waaruit goten vervaardigd zijn (zink, aluminium, kunststof, enz.). Om de breedte van de beschermer te bepalen, tel je 4 tot 6 millimeter bij de inwendige diameter van de goot (vraag advies in de handel). De meeste beschermers bevestig je met klemmetjes op de gootranden. Je kan ook alleen de regenpijp beschermen door een speciale bladrooster op de gootuitloop te plaatsen. Die is eveneens in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De meest gangbare zijn 60/80 mm en 80/100 mm.
Lees ook op Livios:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Zichtrekening onder nul laten zakken? Geen goed idee. “Klanten die geregeld in het rood staan, volgen we op”
Van de in totaal 20 miljoen zichtrekeningen bij Belgische banken stonden er eind vorig jaar 1,2 miljoen onder nul. Dat becijferde Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Het gaat om 6,1 procent van de zichtrekeningen. Hoeveel strafrente betalen de titularissen van die rekeningen? En hoe kan je vermijden dat je zichtrekening in het rood gaat? Spaargids.be adviseert. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
PREMIUM
Huizen met zwembad te koop, van 585.000 tot 7.850.000 euro: “Zodra de deur openzwaait, volgt de ene aangename verrassing na de andere”
-
-
HLN Shop
Zeg niet te snel 'airco' tegen een aircooler: er zijn wel degelijk verschillen
Onze zomers worden steeds heter. De traditionele ventilator, die bij hoge temperaturen de warme lucht gewoon verspreidt, voldoet niet meer. Steeds meer mensen gaan daarom op zoek naar een aircooler of installeren airconditioning. Maar wat is nu het verschil tussen beide? Hoe bepaal je je keuze? En wat zijn de prijsverschillen? HLN Shop zoekt het uit. -
PREMIUM
Bewegingsexperten leggen uit hoe je in 10 minuten in topvorm raakt: “Squatoefeningen zijn uitstekend om de benen en billen te trainen”
-
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen.