Maagspecialist Ivo Duysburgh.
Volledig scherm
PREMIUM
Maagspecialist Ivo Duysburgh. © Getty Images, rv

Meer dan 2 miljoen Belgen slikken maagzuurremmers hoewel dat meestal niet nodig is: specialist legt uit wat je wél kan doen tegen brandend maagzuur

Volgens cijfers van het Riziv slikken meer dan twee miljoen landgenoten protonpompinhibitoren. Ze doen dit om brandend maagzuur (reflux) tegen te gaan. Een gemakkelijkheidsoplossing, zo blijkt, want in veel gevallen zijn patiënten ook geholpen als ze hun levensstijl aanpassen. Bovendien is het gebruik ervan niet altijd zonder gevaar. Maagspecialist Ivo Duysburgh (AZ Nikolaas) geeft advies.

 1. Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”
  PREMIUM

  Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: “Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!”

  Omdat het afgelopen jaar afgrijselijk was. Omdat we helemaal alleen zijn. Omdat we ‘binnenkort’ weer met veel mogen zijn. Redenen genoeg om te drinken, maar voor de Engelse verslavingsexpert David Nutt is geen enkele goed genoeg. “Als het nu op de markt zou worden gebracht, zouden we het een harddrug noemen en verbieden.” Mogen we dan nooit nog een glaasje nuttigen? Wat zijn de gevolgen nu écht voor je gezondheid? En wanneer weet je of je verslaafd bent?
 2. Voedselvergiftiging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”
  PREMIUM

  Voedselver­gif­ti­ging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”

  Een van de oorzaken van voedselintoxicatie is een gebrekkige hygiëne, onder meer in de eigen keuken thuis. Zo zegt Chris Michiels, professor in de microbiologie van de voeding aan de KU Leuven. “De gevolgen van zo’n voedselvergiftiging voor je gezondheid kunnen variëren van een banale diarree tot zelfs de dood.” De expert deelt zijn beste advies om het veilig te houden.