Geert Vermeir van SD Worx (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Geert Vermeir van SD Worx (rechts). © Getty Images / rv

Mag je werkgever jou verplichten om je te laten vaccineren? Werkexperts leggen uit wat je baas wel en niet van jou mag vragen of eisen

Na de eerste vaccinaties voor kwetsbare groepen en zorgwerknemers, zal binnen afzienbare tijd ook de actieve bevolking aan de beurt zijn. Maar kan je werkgever je eigenlijk dwingen tot zo’n Covid-19-spuitje? Of het zelf zetten? En hoe zat het ook alweer met tattoos, flashy kapsels en gescheurde jeansbroeken op de werkvloer? Juridisch adviseur Geert Vermeir van SD Worx en onze werkexpert Stijn Baert lichten de spelregels toe.

 1. Zo strikt is het keurslijf van een K3'tje: tattoos mogen, roken liever niet (of toch niet in ’t zicht)
  PREMIUM
  Showbizz

  Zo strikt is het keurslijf van een K3'tje: tattoos mogen, roken liever niet (of toch niet in ’t zicht)

  “Iedereen die drie shows per dag aankan, is welkom.” De bondigste vacature van de week kwam uit de mond van Gert Verhulst. Maar hoe ziet het leven van de K3’tjes er écht uit? En hoe strak zitten ze in het keurslijf van Studio 100? Van 33 repetitiedagen voor de grote shows, tot 10 halve dagen aan meet & greets: “Het is een fulltime job met heel onregelmatige uren en een hoop weekendwerk, maar privé mogen ze eigenlijk alles”, zegt Anja Van Mensel, CEO van Studio 100.
 2. Hoger diploma, hoger loon? Niet altijd!
  Salaris

  Hoger diploma, hoger loon? Niet altijd!

  Het einde van het schooljaar brengt nieuwe dilemma’s met zich mee. Heel wat jongeren zullen er zich deze zomer het hoofd over breken of ze gaan verder studeren of niet. En zo ja, wat dan precies? Je keuze heeft belangrijke gevolgen voor de toekomst, denk bijvoorbeeld aan het inkomen dat je zal verdienen. Stijgt je salaris rechtevenredig met je opleidingsniveau, of gaat die vlieger niet per se op? Jobat.be stak het licht op bij Virginie Verschooris, verloningsspecialist bij SD Worx.
 3. Werknemers die zich laten inenten hebben recht op vaccinatieverlof

  Werknemers die zich laten inenten hebben recht op vaccinatie­ver­lof

  Werknemers die zich laten vaccineren, zullen daar betaald 'vaccinatieverlof' voor kunnen opnemen. Vakbonden en werkgevers hebben daar vandaag een akkoord over bereikt. De periode mag wel maar zo lang duren als nodig is om het spuitje te laten zetten. Ook ambtenaren krijgen recht op een klein verlet als ze uitgenodigd worden voor hun vaccinatie tegen Covid-19 tijdens de diensturen. Dat bevestigt minister voor Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen).