Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
SparenEen wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt.
Delen per e-mail
1. De lage spaarrente ontmoedigt
Als u bij het begin van het jaar het saldo van uw spaarrekening consulteerde, was u waarschijnlijk niet meteen in hoerastemming. De meeste banken beperken zich tot het wettelijke minimumrendement van 0,11% per jaar. Met andere woorden: als u 10.000 euro gedurende een jaar op uw rekening laat staan, ontvangt u letterlijk 11 euro intrest. Natuurlijk is dat, in combinatie met inflatie en bankkosten, allesbehalve motiverend.
Goed om te weten is dat er wél nog altijd spaarrekeningen bestaan die dat minimumrendement ruimschoots overtreffen. Kunt u uw centen langere tijd missen, dan vindt u een hogere rente bij een termijnrekening. Andere opties zijn pensioensparen en - voor wie enig risico niet schuwt - beleggingsfondsen.
2. Te groot optimisme
Als u start met sparen, doet u dat meestal met goeie moed, maar vaak ook met veel (zelf)overschatting. Misschien berekende u wel tot in de details dat u eigenlijk in staat zou moeten zijn om élke maand 500 euro opzij te zetten. Alleen vergat u dan misschien ook in rekening te brengen dat dat geen enkele ruimte laat voor funshopping of onverwachte, maar wel noodzakelijke kosten. Onrealistische spaardoelen leiden meestal snel tot ontgoocheling als u ze niet kan halen. En dan is de verleiding om volledig af te haken weer des te groter. Samengevat: hou het doenbaar, met haalbare tussentargets, en hou ook rekening met onverwachte kosten die uw spaarritme mogelijk afremmen.
3. We willen alles, hier en nu
Waar u vroeger bepaalde producten enkel in die ene gespecialiseerde winkel kon aankopen, vindt u nu alles online. Vandaag besteld, is in veel gevallen ook morgen geleverd. Bij veel mensen wil dat al eens tot (te dure) impulsaankopen leiden. Een handige truc om u daar niet aan te laten vangen is wachttijd inlassen. Noteer op een briefje of ergens op uw computer wat u graag wil kopen, en wacht vervolgens een week. Dat geeft genoeg bedenktijd om zeker te zijn dat u die aankoop écht wil of nodig hebt, of dat geld toch liever op uw spaarboek houdt.
4. Uitstelgedrag
Uitstelgedrag is niet alleen de grootste valkuil voor elke student. Ook op het vlak van sparen duikt het fenomeen al te vaak op. Het opstellen van een spaarplan vergt uiteraard wat tijd. Toch werpt het zijn vruchten af. Bovendien zijn er tegenwoordig veel handige apps (bvb Spendee of YNAB) te vinden die het klusje iets gemakkelijker maken.
5. Later lijkt ver weg
Sparen voor later: het is een devies dat elke ouder zijn kind graag meegeeft. Voor jongeren lijkt de pensioenleeftijd echter een eeuwigheid. Dat maakt dat niet iedereen even warm loopt voor pensioen- of langetermijnsparen. Nochtans bieden die spaarproducten vaak een mooi rendement, waar u later de vruchten van plukt.
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
7 oplossingen voor meer privacy in je tuin
Een groot aandachtspunt - zeker bij nieuwe tuinen - is het vermijden van inkijk. Maar je wil toch geen jaren wachten voor je haag of beplanting voldoende beschutting biedt? Privacy in je tuin op één dag: bouwsite Livios legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Sparen
Win-winlening wint aan populariteit
Als u uw spaargeld wil laten renderen, zijn er meer opties dan enkel de spaarrekening of beleggingen. Zo kent ook de win-winlening meer bijval. Voor ondernemingen is het een interessante manier om bijkomende financiering op de particuliere markt aan te trekken, en de kredietgevers krijgen naast de interest ook een fiscaal voordeel. Spaargids.be legt uit waarom er ook wel enkele risico’s aan verbonden zijn. -
-
PREMIUM
Sportcoach van Sven en Thibau Nys pleit voor meer empathie op de werkvloer: "Als ik één ding geleerd heb, is het om de lat op de juiste hoogte te leggen"
-
Europa kan antitrustonderzoek beginnen als bedrijven uit EU verdwijnen
-
PREMIUM
Van plan om te barbecueën dit weekend? Grillmaster Peter De Clercq legt uit welk toestel de beste smaak verzekert
-
PREMIUM
Mag je werkgever jou verplichten om je te laten vaccineren? Werkexperts leggen uit wat je baas wel en niet van jou mag vragen of eisen