Longarts Guy Joos wijst op de risico’s van het gekende luchtverontreinigingsprobleem.
Volledig scherm
PREMIUM
Longarts Guy Joos wijst op de risico’s van het gekende luchtverontreinigingsprobleem. © Getty Images/ UZ Gent

Longarts waarschuwt voor de gevolgen van te veel stikstofdioxide in de lucht: “Kinderen die opgroeien in vervuiling, hebben minder goed ontwikkelde longen”

Door de snelheidsbeperking vanwege het smogalarm moet naast het fijn stof ook de stikstofdioxide in de lucht dalen. En dat is een goede zaak, want die chemische verbinding is een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid. “Als de Europese landen zich aan de normen voor NO2 houden (40 microgram per kubieke meter) kunnen ze per jaar 2.400 astmapatiëntjes voorkomen”, zegt longarts Guy Joos (UZ Gent). Hij geeft mee wie het meest risico loopt en wat de – al dan niet blijvende – gevolgen zijn.

  1. Zo kies je een betrouwbare CO2-meter: “De eerste die echt aan álle eisen voldoet, kost 99 euro”
    PREMIUM

    Zo kies je een betrouwba­re CO2-me­ter: “De eerste die echt aan álle eisen voldoet, kost 99 euro”

    (Nog) meer dan via besmette oppervlakken verspreidt het coronavirus zich door de lucht. Een CO2-meter aanschaffen om na te gaan of de uitgeademde lucht in een ruimte voldoende snel wordt ververst, kan dus helpen om besmettingen te vermijden. Expert Jan Van Bouwel legt uit waar je moet op letten, wij zochten uit hoeveel een betrouwbare CO2-meter kost. “Maar het is geen wondermiddel dat een veilig kerstfeest garandeert.”