Marijke Gordijn (59), onderzoeker chronobiologie bij de Rijksuniversiteit Groningen, en Jan Denneman (66), lichtspecialist.
Volledig scherm
PREMIUM
Marijke Gordijn (59), onderzoeker chronobiologie bij de Rijksuniversiteit Groningen, en Jan Denneman (66), lichtspecialist. © Jean-pierre Jans

“Lichttherapie helpt in driekwart van de gevallen tegen winterdepressie”: experts testen 5 lampen die daglicht imiteren

De winterdepressie: 10 tot 20% heeft er volgens psychiater Dirk De Wachter last van. Veel daglicht kan helpen: het maakt je energieker, blijer en gezonder. Wie niet hele dagen buiten kan zijn, kan een lichttherapielamp kopen. Maar hoe effectief werken ze en wat kosten zulke lampen? Twee lichtexperts houden er vijf onder het licht.

 1. “In ons land loopt bijna iedereen in de winter risico op een vitamine D-tekort”: welk supplement is een goede keuze? 20 soorten vergeleken
  PREMIUM

  “In ons land loopt bijna iedereen in de winter risico op een vitamine D-te­kort”: welk supplement is een goede keuze? 20 soorten vergeleken

  Door een gebrek aan zonlicht hebben zeven op de tien vrouwen en negen op de tien mannen tijdens de herfst en winter een verhoogd risico op een vitamine D-tekort. Moeten we dan allemaal massaal vitaminesupplementen slikken? En waarom is vitamine D zo belangrijk? Voor wie graag een supplement wil nemen, namen we ook twintig merken uit diverse winkels onder de loep.
 2. Moeite met slapen? Neuroloog deelt 11 tips en 2 bv’s vertellen over hun slaapproblemen: “In een paar maanden tijd was ik een wrak”
  PREMIUM
  Goed Gevoel

  Moeite met slapen? Neuroloog deelt 11 tips en 2 bv’s vertellen over hun slaappro­ble­men: “In een paar maanden tijd was ik een wrak”

  Zonder oogmasker lukt inslapen niet? Snurkende partner? Veel te vroeg wakker? Heerlijk slapen: het blijft voor velen een utopie. Er zijn de afgelopen maanden zelfs vijftien procent ‘slechte slapers’ bij gekomen. Neuroloog en gecertificeerd slaapexpert Inge Declercq geeft advies. “Het is belangrijk om mee te geven dat slapeloosheid of slecht slapen in de meeste gevallen echt wel omkeerbaar is en dat er bijna voor iedereen een pasklare remedie is.”
 1. Zijn pre- en probioticasupplementen noodzakelijk? Prof legt uit hoe je je darmen in topvorm houdt
  PREMIUM

  Zijn pre- en probiotica­sup­ple­men­ten noodzake­lijk? Prof legt uit hoe je je darmen in topvorm houdt

  Darmgezondheid is een hot topic. Termen als het microbioom en pre- en probiotica worden in het rond gestrooid door gezondheidsgoeroe’s, maar wat betekenen ze precies? Tom Van de Wiele, professor in de microbiële ecologie (UGent), vertelt ons waarom het zo belangrijk is dat we onze darmen in topvorm houden en hoe pre- en probiotica daarbij kunnen helpen. “Een ongezonde levensstijl aanhouden en daar wat supplementen bovenop gooien, heeft geen zin.”