rv
Volledig scherm
PREMIUM
© rv

Leven op een woonboot steeds populairder: "Je hoeft geen kadastraal inkomen te betalen, maar wel een hogere verzekering"

Wonen op het water is in trek en in vrijwel alle steden staan er gezinnen op de wachtlijst voor het bemachtigen van een vaste ligplaats. Maar een boot kopen, is niet hetzelfde als een huis aanschaffen. Onze woonexpert Björn Cocquyt zet de verschillen op een rij en toont zijn favorieten per budget.

14 reacties

 • Marcus Camps

  2 weken geleden
  Liggen op een vaste plaats is meestal niet toegestaan, en terecht. Dat kanaal is er niet gegraven om op te wonen maar voor het transport. Een serieuze vergunning en belasting op een woonboot lijkt me de evidentie zelf.
 • REDUAN KARO

  3 weken geleden
  Kadastraal is berekend op ligging 1 maand huur per jaar
 • luc rasson

  3 weken geleden
  Probeer hier maar eens een lening voor te krijgen?!
 • Frankie Albert Goethals

  3 weken geleden
  Na de betonstop nu graag de kanaalstop!
 • Michel Wanquet

  3 weken geleden
  Zo een vrachtschip, omgebouwd tot woonboot, is heel mooi. Tot je ermee gaat varen. Dat is geen plezierjachtje dat toekomt met 2 of 3 liter diesel per vaaruur he. Als woonboot moet je overigens ook varen op witte diesel, niet op rode. De rode mag wel nog gebruikt worden voor de verwarming
 1. Wonen in een camper romantisch? “Je moet vooral voortdurend nadenken over praktische dingen, plannen en flexibel problemen oplossen”
  PREMIUM

  Wonen in een camper romantisch? “Je moet vooral voortdu­rend nadenken over praktische dingen, plannen en flexibel problemen oplossen”

  Steeds meer mensen ruilen hun bakstenen in voor een leven op wielen. Gaan en staan waar je wil, proeven van de vrijheid, de zon achterna … Maar wat kost het om daadwerkelijk in een camper te gaan leven en waar moet je dan zeker rekening mee houden? “Begin er niet aan zonder een grondige en degelijke voorbereiding”, waarschuwt ervaringsdeskundige Eva*. Ze vertelt alles wat je altijd al wilde weten over wonen in een camper. “Romantisch is het niet.”
 2. Jonge mensen kunnen amper nog woning kopen: hoe interessant is cohousing? En wat met je belastingen? Fiscaal expert Michel Maus geeft advies
  PREMIUM

  Jonge mensen kunnen amper nog woning kopen: hoe interes­sant is cohousing? En wat met je belastin­gen? Fiscaal expert Michel Maus geeft advies

  Jonge mensen kunnen anno 2021 amper zelf nog een woning kopen. Belangrijkste reden zijn de vastgoedprijzen die vorig jaar enorm de lucht ingingen. Cohousing, waarbij je met verschillende gezinnen gaat samenhuizen, kan dan een oplossing bieden. Maar is cohousing ook interessant voor je belastingen? Onze belastingexpert Michel Maus legt uit. “Hoe meer personen er deelnemen aan het cohousingproject, hoe groter de kans dat het recht op het verlaagd registratierecht verloren gaat.”
 3. Weekendavond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streamingland

  Weekend­avond voor de buis? Dit zijn de beste nieuwe films en series in streaming­land

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste nieuwe films en series voor het weekend. Wat staat er deze week op onze menu? Een iconische hereniging van wereldberoemde superhelden op Streamz, een psychologische thriller met tweevoudig Golden Globe-winnares Amy Adams op Netflix en het onvertelde verhaal van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op Prime Video. Laat dat regenweer maar komen, wij kruipen alvast voor ons scherm.
 1. 106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis
  Play

  106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis

 2. Hond houdt toeristen voor de gek
  Play

  Hond houdt toeristen voor de gek