Professor Dominique Vandijck.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Dominique Vandijck. © Shutterstock

“Let op met goedkope CO-melders”: expert waarschuwt voor CO-vergiftiging en geeft advies

Het KMI waarschuwt in zijn weerbericht voor CO-vergiftiging. Maar wat is CO precies? Hoe voorkom je een vergiftiging? Welke toestellen zijn het gevaarlijkst en zijn CO-melders betrouwbaar? Professor Dominique Vandijck, adjunct-algemeen directeur van het Antigifcentrum, vertelt over de gevaren van CO en hoe je jezelf kan beschermen.

31 reacties

 • Marc Verdonck

  2 maanden geleden
  Marlene, best verhuizen lijkt wel een slechte buurt. En dat allemaal van een houtkachel die vroeger iedereen had. Dan laar terug steenkool zeker of ga je daar ook over zagen.
 • Vandeburie Johan

  3 maanden geleden
  hier gaat overheid WEER over de schreef, zij dienen deze producten te controleren en niet hun zakken te vullen.
 • Marlene De Smedt

  3 maanden geleden
  Men zou beter technologie ontwikkelen om de buitenlucht te zuiveren van uitstoot van houtskool. Dat zou veel nuttiger zijn want treft veel mensen die vaak niet eens hout stoken. Vooral ouderen, astmapatiënten en baby's hebben er last van. In onze directe buurt (12 huizen) 5 stokers waartussen 3 kankergevallen, 7 niet stokers waartussen 2 kankergevallen en 2 hartlijders. Er komen sedert de lockdown en de hoge energieprijzen alsmaar meer stokers bij. Voor politici is het helaas geen prioriteit.
 • Wim Wuytack

  3 maanden geleden
  Kritiek op experts, tot je een familielid verliest, Mijn neef is in april gestorven aan co vergiftiging, dan praten juliie wel anders!
 • wim rooyakkers

  3 maanden geleden
  Al die experts moeten opletten dat straks door al die klimaat regels ,die de bevolking boven het hoofd hangt, niet in de absolute armoede terecht komen.
 1. Artsen en brandweer waarschuwen voor vuurkorven: “Schade voor je gezondheid kan blijvend zijn”
  PREMIUM

  Artsen en brandweer waarschu­wen voor vuurkorven: “Schade voor je gezondheid kan blijvend zijn”

  Van “een ramp voor onze longen” tot “een aanslag op ons milieu”. Net nu de verkoop van vuurkorven en -schalen ongeziene hoogtes kent – in een poging het corona-eindejaar buiten gezellig te maken – sabelen wetenschappers het gebruik ervan genadeloos neer. Maar is één avondje rond de vuurkorf echt zo schadelijk? En waar moet je op letten als je er toch eentje wil aansteken? Prof. Dr. Michael Casaer van het UZ Leuven en brandpreventieadviseur Frank Samson van Brandweerzone Centrum (Gent) geven advies.
 2. RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterlachen, wel om van te glimlachen”
  TV

  RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterla­chen, wel om van te glimlachen”

  Het ene moment zit u in de middelbare school en ligt de wereld voor u open, het andere bent u de veertig voorbij en hebt u de ene onvervulde droom na de andere tegenslag opgestapeld. Comédienne Bridget Everett kan erover meespreken. In ‘Somebody Somewhere’, te bekijken op Streamz, speelt ze de hoofdrol in een verhaal gebaseerd op haar eigen zoektocht naar vriendschap en vreugde in haar geboortestaat Kansas, waar wervelwinden thuis zijn. Of dit pretentieloze tussendoortje u ook van uw sokken kan blazen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 1. Na mogelijk verbod op mazout- en gasketels: mogen we nog verwarmen op hout en pellets? Wat zijn de voor- en nadelen?
  PREMIUM

  Na mogelijk verbod op mazout- en gasketels: mogen we nog verwarmen op hout en pellets? Wat zijn de voor- en nadelen?

  De hoge gasprijzen doen veel mensen kiezen voor goedkopere alternatieven zoals hout en pelletkachels. Maar zullen die kachels nog wel toegelaten zijn als gas- en stookolieketels verboden worden? En waar moet je rekening mee houden om te voldoen aan de nieuwe normen voor uitstoot en efficiëntie? Onze woonexpert Björn Cocquyt bekijkt de meest voorkomende systemen en de plus- en minpunten ervan, met het volledige kostenplaatje.