Verrader Jamie-Lee Six (links) liegt alsof het gedrukt staat. Hadden de bondgenoten dat dan niet kunnen zien? Psychologe Glynis Bogaard (rechts) over hoe je leugenaars kan ontmaskeren.
Volledig scherm
PREMIUM
Verrader Jamie-Lee Six (links) liegt alsof het gedrukt staat. Hadden de bondgenoten dat dan niet kunnen zien? Psychologe Glynis Bogaard (rechts) over hoe je leugenaars kan ontmaskeren. © VTM, rv

“Let niet op hoe iemand iets zegt, maar op wàt hij zegt”: leugenexpert legt uit hoe je een leugenaar kan ontmaskeren

Fraai schouwspel in ‘De Verraders’: Issam wordt afgerekend op een leugen door Verrader Jamie-Lee, die zelf staat te liegen en te bedriegen. En niemand van de Bondgenoten die al dat gelieg doorheeft. Niet abnormaal, volgens dr. in de rechtspsychologie Glynis Bogaard. “Je kan een leugenaar moeilijk ontmaskeren op basis van gedrag of lichamelijke reacties.” Hoe kan je dan wel weten of iemand liegt? De psychologe legt uit.

 1. “Liefdesverslaafden denken continu maar aan één ding: het object van hun liefde”: expert vertelt over ongezonde liefde en hoe je ‘gezond’ leert liefhebben
  PREMIUM

  “Liefdes­ver­slaaf­den denken continu maar aan één ding: het object van hun liefde”: expert vertelt over ongezonde liefde en hoe je ‘gezond’ leert liefhebben

  ‘Ik kan niet leven zonder jou’. Het klinkt romantisch, zeker met Valentijn in het verschiet. Tot je de liefde ook écht op die pijnlijke manier beleeft: als een obsessie of verslaving waarbij je zelf in het niets verdwijnt. Therapeut Sarah Hofman vertelt over een relatieverslaving en hoe je dat kan opmerken. “In een normale verliefdheid ebt die eerste passionele golf weg en komt er iets anders in de plaats: liefde. Een liefdesverslaafde blijft in dat eerste stadium hangen.”
 1. De ultieme food-checklist voor de camping van Pukkelpop: wat mag niet op het terrein? En wat kan je snel klaarmaken?

  De ultieme food-check­list voor de camping van Pukkelpop: wat mag niet op het terrein? En wat kan je snel klaarmaken?

  Ongeacht de regenbuien of de zonnige temperaturen: deze week is het op de festivalagenda tijd voor Pukkelpop. Maar wat mag je meenemen naar het campingterrein van eten? En kan dat iets meer zijn dan de typische snel-klaar-opties? HLN Eten stelde een checklist samen ter inspiratie voor wanneer je naar de winkel gaat én chef Gilles Draps deelt 4 campingrecepten met een snufje rock-'n-roll. “Op dag één kan het al ietsje meer zijn, dan is je koelbox zijn naam nog waardig.”
 2. Waarom ‘Nee, dat heb ik nooit gezegd’ niet zo onschuldig is als het lijkt: “Narcisten manipuleren je met gaslighting om je zelfvertrouwen te ondermijnen”
  PREMIUM

  Waarom ‘Nee, dat heb ik nooit gezegd’ niet zo onschuldig is als het lijkt: “Narcisten manipule­ren je met gasligh­ting om je zelfver­trou­wen te ondermij­nen”

  Zette je partner, vriend(in) of leidinggevende je ooit op een voetstuk, maar voel je je nu onzeker en uitgeput in jullie relatie, zonder dat je kan verklaren waarom? Twijfel je aan je capaciteiten door de opmerkingen die je krijgt? En weet je eigenlijk niet meer zo goed wie je bent? Misschien ben je dan wel slachtoffer van gaslighting. “Dat is een tactiek van narcisten om je aan jezelf te doen twijfelen”, waarschuwt narcismecoach Nelly De Keye.