Lenen voor een bouwgrond: dit zijn de regels
SparenOverweegt u de aankoop van een bouwgrond om een woning op te zetten? Ook dat kan u financieren met een hypotheeklening. Spaargids.be licht toe wat er allemaal bij komt kijken.
Delen per e-mail
Een bouwgrond kopen is niet goedkoop. Hoeveel u precies nodig heeft, is niet makkelijk te zeggen. De Belgische statistische dienst Statbel houdt geen aparte gegevens meer bij voor deze vastgoedcategorie. Bij de opmaak van de statistieken worden bouwgronden namelijk opgenomen in een restcategorie waarin ook landbouwgronden en industriegronden zitten.
Duidelijker is hoeveel u nog moet betalen bovenop de verkoopprijs. In Vlaanderen geldt een registratierecht van 10%. In Wallonië en Brussel is dat 12,50%. Al kunt u in Brussel wel een zogenaamd abattement krijgen. Dat houdt in dat u op de eerste schijf van 87.500 euro geen registratiebelasting moet betalen, wat u een besparing tot 10.937,50 euro oplevert. De aankoopprijs voor de bouwgrond moet dan wel lager zijn dan 250.000 euro. Bovendien moet u er uw hoofdverblijfplaats vestigen binnen de drie jaar na aankoop.
Naast die registratierechten moet u nog rekening houden met de kosten voor de notaris. De aankoop van een bouwgrond moet namelijk worden opgenomen in een authentieke akte.
Alles samen zorgt dat ervoor dat u bovenop de aankoop van een bouwgrond van bijvoorbeeld 50.000 euro in Vlaanderen nog circa 8.000 euro moet rekenen. In Wallonië kan dat oplopen tot ongeveer 9.000 euro.
Belangrijk, omdat u voor de bijkomende kosten in de meeste gevallen geen beroep kunt doen op bankfinanciering en u die dus zelf moet dragen.
Financiering
Tenzij u de aankoop met eigen middelen kunt betalen, kunt u de aankoop financieren via een hypotheeklening. In dat geval geeft u aan de bank het recht om uw grond te verkopen, mocht u achterstallig worden bij de afbetaling. In ruil voor die zekerheid, krijgt u wel de formule met de laagste rente.
Bij BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, wordt traditioneel circa 5% van de hypotheekleningen afgesloten om de aankoop van een bouwgrond te financieren.
Hou er verder rekening mee dat de hypothecaire lening ook wordt opgenomen in een notariële akte, wat behoorlijk wat geld kan kosten. Daarnaast moet u rekening houden met dossierkosten die uw bank u aanrekent.
Op het moment dat u effectief bouwplannen hebt en hiervoor een vergunning hebt bemachtigd, kunt u een bijkomende hypothecaire lening afsluiten om de woning op te trekken. Dit kan bij dezelfde of bij een andere bank.
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
PREMIUM
“Neem wc-papier mee en drink chocomelk achteraf”: Lieven Maesschalck deelt zijn beste advies en 7-wekenschema voor beginnende joggers
-
Salaris
Aan welk extralegaal voordeel win je financieel het meest?
Twijfel je tussen een aantal jobaanbiedingen en wil je een correcte vergelijking maken van de verschillende loonpakketten? Of schakelt je werkgever over op een systeem van flexibel verlonen, en ben je vastberaden om de beste keuze te maken? Jobat.be zocht uit hoeveel de populairste benefits je écht opleveren. -
-
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
PREMIUM
Huisje, tuintje, boompje de norm? Niet voor lang meer, zegt deze vastgoedexpert
-
Sparen
Hoe financiert u best uw verbouwingen?
Hebt u tijdens de coronaperiode ook ineens beslist om uw huis te verbouwen? Of realiseert u zich dat er nog werk aan de winkel is om uw huis energiezuinig te krijgen? De vraag is dan hoe u die werken wil financieren: met een hypotheeklening, een renovatielening of een groene lening? Spaargids.be legt uit dat elke kredietvorm zijn voor- en nadelen heeft.