Op reis is wel de laatste plek waar je ziek wil worden. Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) en zijn collega, specialist infectieziekten Steven Van Den Broucke, geven advies om vakantiekwaaltjes te voorkomen en te behandelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Op reis is wel de laatste plek waar je ziek wil worden. Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) en zijn collega, specialist infectieziekten Steven Van Den Broucke, geven advies om vakantiekwaaltjes te voorkomen en te behandelen. © Getty Images/ rv

“Laxeermiddelen kunnen helpen, maar geven soms andere ongemakken”: specialisten geven advies om vakantiekwaaltjes te voorkomen én behandelen

Eindelijk, je favoriete tijd van het jaar: vakantie! Helaas is de pret voor sommigen snel voorbij. Ongeveer de helft van de internationale reizigers ondervindt namelijk een of ander medisch probleem tijdens of na de reis. Omdat voorkomen beter is dan genezen geven specialisten advies om jezelf te wapenen tegen de courantste reiskwalen.

  1. Dermatologen zien ‘Margarita brandwond’ opduiken: wat is dat en hoe kan je het vermijden? “Blijft soms weken tot maanden zichtbaar”

    Dermatolo­gen zien ‘Margarita brandwond’ opduiken: wat is dat en hoe kan je het vermijden? “Blijft soms weken tot maanden zichtbaar”

    Op TikTok gaat het verhaal van het drinken van een cocktail met een pijnlijke afloop viraal. Een meisje getuigt hoe ze na een drankje met limoen plots donkerkleurige, pijnlijke plekken rond haar mond opmerkt. De oorzaak volgens de dokter: fytofotodermatitis. Maar hoe ontstaat die huidallergie? En wat heeft die limoen daarmee te maken? Dermatoloog Thomas Maselis legt het voor ons uit. “Alleen wat limoensap dat aan je handen blijft plakken in de zon is al voldoende.”