Olivier Masureel, imker en beroepsbrandweerman bij de Brandweerzone Centrum – post Gent, legt uit wat je kunt doen als je een wespen- of bijennest hebt in je tuin.
Volledig scherm
PREMIUM
Olivier Masureel, imker en beroepsbrandweerman bij de Brandweerzone Centrum – post Gent, legt uit wat je kunt doen als je een wespen- of bijennest hebt in je tuin. © rv

Last van wespen? Toch kunnen die nuttig zijn: “Eén groot nest van zo’n 6.000 wespen kan zich voeden met tot 500.000 vliegen en 130.000 muggen per week”

Warme voorjaarsdagen, niet extreem veel regen, de koude die uit de lucht is: het zou zowaar een goed jaar voor wespen kunnen worden. “Je mag bellen naar de brandweer om nesten te verdelgen. Maar denk toch eerst eens goed na”, zegt beroepsbrandweerman én imker Olivier Masureel. “Zijn de diertjes écht wel hinderlijk?”

  1. Waarom zijn er zoveel muggen en wat kunnen we ertegen doen? “Insectenspray is pas de laatste verdediging”
    PREMIUM

    Waarom zijn er zoveel muggen en wat kunnen we ertegen doen? “Insecten­spray is pas de laatste verdedi­ging”

    Niets zo vervelend als wakker liggen van het gezoem van muggen. En stilaan zijn ze er ook weer. “Dat heeft te maken met het warme en vochtige weer”, zegt bioloog Bart Knols, auteur van het boek ‘Mug’. ‘We letten maar beter op, want elk jaar sterven er wereldwijd één miljoen mensen door een muggenbeet.” HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters deelt ook zijn advies voor wie last heeft van muggenbeten.