Wat kan je doen tegen die vervelende insecten?
Volledig scherm
PREMIUM
Wat kan je doen tegen die vervelende insecten? © Getty Images/iStockphoto

Last van muggen, teken of processierupsen? Zo kan je beten en steken voorkomen, herkennen en genezen

Het hoogseizoen voor bijtende en stekende insecten is volop aan de gang. Hoe kan je toch voorkomen dat je wordt aangevallen door muggen, teken, bijen en andere insecten? En wat helpt er nu echt tegen vervelende jeuk en rode bultjes van beten of steken? Experts geven hun beste tips om ze te voorkomen, herkennen en/of te genezen.

7 reacties

 • Jan Vannuffelen

  2 weken geleden
  Jeuk van processierupsen maak ik warm met een haardroger zo warm als ik kan verdragen tot de jeuk stopt. Dit duurt niet lang en de jeuk komt niet terug, als je niets doet kan je er tot een week last van hebben.
 • Rachel Gorris

  2 weken geleden
  Gewoon azijn in smeren daar komen geen insecten op af
 • Dany Bosch

  2 weken geleden
  Maak water heet tot 63 graden en maak hierin een koffielepel warm. Plaats de lepel op de insectenbeet. Herhaal indien nodig. Oppassen dat je geen brandwonden maakt. De hitte vernietigt de enzymen die de jeuk veroorzaken. Doe dit al enkele jaren met succes.
 • Hilde Maris

  2 weken geleden
  Een zalf gemaakt door de apotheker: kampfer vaseline. Als je nog niet hebt gekrabd aan de muggenbeet werkt dit uitstekend tegen de jeuk en zwelling
 • Bob(Robert) Bruyland

  1 jaar geleden
  Lavendel, citroen, munt , als ik in de tuin werk steek ik lavendel onder mijn hoed en de stekers zullen wel eens in de buurt komen maar ook niet verder. Denk ook aan de paarden want die hebben veel last van dazen.