Muggenexpert Bart Knols (rechts) schreef het boek ‘Mug’.
Volledig scherm
PREMIUM
Muggenexpert Bart Knols (rechts) schreef het boek ‘Mug’. © Getty Images, rv

Last van muggen? Entomoloog legt uit hoe je beten kan voorkomen en verlichten: “Een goed middeltje tegen de jeuk heb je al voor 6 euro”

Waarschijnlijk zag je al heel wat weetjes de revue passeren over hoe je muggenbeten kan voorkomen. Maar wat als je al bent gebeten en je je niet kan bedwingen om te krabben? En waarom wordt de één voortdurend gestoken, terwijl de ander immuun lijkt voor muggenaanvallen? We vroegen het aan de expert inzake muggen: Bart Knols, medisch entomoloog en auteur van het boek ‘Mug’.

 1. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.
 2. “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken
  PREMIUM

  “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken

  Vitaminesupplementen, knoflookextract of paddenstoelenpoeder: deze herfst zoeken nog meer mensen dan anders hun toevlucht tot natuurlijke middeltjes om hun immuniteit te ‘boosten’. Prima om verkoudheden, griep én het coronavirus het hoofd te bieden, zou je denken. Of toch niet het beste medisch advies? Wij vroegen het aan Bart Lambrecht, immunoloog en longarts in het UZ Gent. “Wist je dat ons afweersysteem uit twee delen bestaat?: een aangeboren en een aangeleerd deel.”
 3. De beste conceptbikes die nooit op de markt zijn gekomen: “De beloftes worden vaak niet waargemaakt”

  De beste conceptbi­kes die nooit op de markt zijn gekomen: “De beloftes worden vaak niet waarge­maakt”

  In september onthullen de motormerken vaak hun eerste nieuwigheden voor het komende jaar. Het gaat dan puur om nieuwe kleurtjes of kleine facelifts, terwijl het grote nieuws bewaard blijft voor het salon van Milaan in november. Maar regelmatig blijkt dat sommige merken ook beloftes doen die ze niet kunnen waarmaken. Onze motorexpert Arno Jaspers toont de mooiste concepten die nooit de productie haalden.
 4. TikTok is wild van het ‘boterbord’, de nieuwe kaasplank: “Gigantische caloriebom, maar wél lekker”

  TikTok is wild van het ‘boterbord’, de nieuwe kaasplank: “Giganti­sche caloriebom, maar wél lekker”

  Organiseer je een avondje bij je thuis en heb je een kaas -of charcuterieplank besteld? Annuleer die dan maar zo snel mogelijk, want de nieuwste eettrend in TikTok-land is een boterbord. Het is zo simpel als het klinkt: een homp zachte boter, gedresseerd op een houten plank of bord, afgewerkt met verschillende toppings. Dat het ongezond is, staat vast. Maar hoe ongezond precies? Die vraag stelden we aan diëtiste Sanne Mouha.