Professor farmacologie Hans De Loof (UAntwerpen) bespreekt het nieuwe supplement Akkermansia.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor farmacologie Hans De Loof (UAntwerpen) bespreekt het nieuwe supplement Akkermansia. © rv

Langverwacht afslankmiddel voor 65 euro te koop bij de apotheek: maar is het wel zo doeltreffend als beloofd?

Het langverwachte nieuwe voedingssupplement op basis van de gepasteuriseerde bacterie Akkermansia muciniphila –een veel voorkomende darmbacterie – is nu vrij te koop bij de (online) apotheek. Kostprijs: 65 euro voor 30 tabletten. Dit supplement zou ons helpen te vermageren en bescherming bieden tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Maar in hoeverre kan het product die claim waarmaken? Professor farmacologie Hans De Loof (UAntwerpen) heeft alvast zware bedenkingen bij de werking en doeltreffendheid.

 1. “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken
  PREMIUM

  “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken

  Vitaminesupplementen, knoflookextract of paddenstoelenpoeder: deze herfst zoeken nog meer mensen dan anders hun toevlucht tot natuurlijke middeltjes om hun immuniteit te ‘boosten’. Prima om verkoudheden, griep én het coronavirus het hoofd te bieden, zou je denken. Of toch niet het beste medisch advies? Wij vroegen het aan Bart Lambrecht, immunoloog en longarts in het UZ Gent. “Wist je dat ons afweersysteem uit twee delen bestaat?: een aangeboren en een aangeleerd deel.”
 2. Bevatten groenten en fruit minder vitaminen dan 50 jaar geleden? Expert licht toe
  PREMIUM

  Bevatten groenten en fruit minder vitaminen dan 50 jaar geleden? Expert licht toe

  Vroeger was alles beter: een uitspraak die je grootmoeder sowieso regelmatig aanhaalt. Geldt dat voor álles, ook voor wat we eten? “Groenten en fruit evolueren mee met de tijd doordat er voortdurend nieuwe rassen worden gekweekt", klinkt het bij professor Bart Nicolaï van KU Leuven. Als gevolg van die veranderingen hoor je regelmatig dat groenten en fruit vandaag minder vitaminen en mineralen zouden bevatten dan pakweg 50 jaar geleden, maar krijgen we écht minder voedingsstoffen binnen dan vroeger?