Maag-, darm- en leverspecialist Denis Marichal van AZ Sint-Lucas geeft uitleg over de mogelijke oorzaken van diarree en wat je eraan kunt doen.
Volledig scherm
PREMIUM
Maag-, darm- en leverspecialist Denis Marichal van AZ Sint-Lucas geeft uitleg over de mogelijke oorzaken van diarree en wat je eraan kunt doen. © getty images/ rv

Krijgen we meer diarree in deze hitte? Dat zou kunnen, maar arts waarschuwt: “Die buikloop krijg je tijdens deze warme dagen vaak ook van iets anders”

Het rommelt in onze darmen. En daar maken we ons – in deze tijden van extreme warmte, zon en droogte – blijkbaar toch wel wat zorgen over. De voorbije dagen hebben we met z’n allen immers opvallend vaak diarree en hitte ingetikt in de zoekmachines op het internet. Hebben we gelijk dat we ongerust zijn? Komt diarree vaker voor als het heet is? Maag-, darm- en leverspecialist Denis Marichal van AZ Sint-Lucas in Gent duidt een en ander: “Sausjes bij de barbecue, dat zijn de grote boosdoeners bij ernstige vormen van diarree.”

 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. Voedselvergiftiging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”
  PREMIUM

  Voedselver­gif­ti­ging kan dodelijk zijn en komt meestal uit eigen keuken: “Gebruik een sponsje nooit langer dan 1 dag”

  Een van de oorzaken van voedselintoxicatie is een gebrekkige hygiëne, onder meer in de eigen keuken thuis. Zo zegt Chris Michiels, professor in de microbiologie van de voeding aan de KU Leuven. “De gevolgen van zo’n voedselvergiftiging voor je gezondheid kunnen variëren van een banale diarree tot zelfs de dood.” De expert deelt zijn beste advies om het veilig te houden.