Daalt ons leervermogen als we ouder worden, of komt verstand met de jaren? Dit zegt de wetenschap over levenslang leren.
Volledig scherm
Daalt ons leervermogen als we ouder worden, of komt verstand met de jaren? Dit zegt de wetenschap over levenslang leren. © Getty Images

Klopt het dat we minder goed nieuwe dingen leren naarmate dat we ouder worden?

Klinkt het gezegde ‘je kan een oude hond geen nieuwe trucjes leren’ je ook bekend in de oren? Aristoteles omschreef het menselijk brein nog als een wassen tablet dat steeds taaier en minder buigzaam wordt. Maar is dat wel zo? Leert een kind echt sneller bij dan zijn grootouders? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters brengt hoopvol nieuws.

 1. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 2. In de echte wereld is het afwachten, maar virtueel crasht de vastgoedmarkt: “Eén platform kent zelfs een verlies van 96 procent ten opzichte van de hoogdagen”

  In de echte wereld is het afwachten, maar virtueel crasht de vastgoed­markt: “Eén platform kent zelfs een verlies van 96 procent ten opzichte van de hoogdagen”

  In België kijkt iedereen angstvallig uit naar een daling van de vastgoedprijzen, maar het zijn de prijzen van virtueel vastgoed die momenteel de dieperik in gaan. In de zogeheten ‘metaverse’ zijn de handelsvolumes in vastgoed nog maar een fractie van wat ze ooit waren. Toch blijft de virtuele vastgoedmarkt zijn potentieel behouden en blijft Meta, het vroegere Facebook, geld pompen in de virtuele wereld.