Klopt het dat we minder goed nieuwe dingen leren naarmate dat we ouder worden?
Klinkt het gezegde ‘je kan een oude hond geen nieuwe trucjes leren’ je ook bekend in de oren? Aristoteles omschreef het menselijk brein nog als een wassen tablet dat steeds taaier en minder buigzaam wordt. Maar is dat wel zo? Leert een kind echt sneller bij dan zijn grootouders? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters brengt hoopvol nieuws.
Leeftijd is natuurlijk de grootste risicofactor voor allerlei hersenziektes zoals dementie en alzheimer. Maar ook zonder aandoeningen nemen veel mensen aan dat je op 90-jarige leeftijd geen complexe vaardigheid meer kan aanleren. Lange tijd dachten wetenschappers dan ook dat hersenverbindingen zich in de eerste paar jaar van ons leven in snel tempo ontwikkelen en een piek bereiken rond de leeftijd van 20 jaar. Op middelbare leeftijd zouden onze cognitieve vaardigheden dan beginnen af te vlakken, om vervolgens geleidelijk aan af te zwakken.
Sommige cognitieve functies worden inderdaad zwakker met de jaren, maar andere verbeteren net.
Martijn: “Maar in plaats daarvan zien wetenschappers nu dat de hersenen constant veranderen en zich met de jaren blijven ontwikkelen. Sommige cognitieve functies worden inderdaad zwakker met de jaren, maar andere verbeteren net.” Zo worden bepaalde hersengebieden zoals de hippocampus kleiner. De stof myeline, die zenuwvezels omringt, gaat verslijten, wat de communicatiesnelheid tussen de neuronen vertraagt. Dit kan een invloed hebben op het bewaren van informatie en het ophalen van herinneringen.
Wijsheid komt met de jaren
Aan de andere kant neemt de vertakking van dendrieten toe, de uitlopers van onze zenuwcellen. Hierdoor worden de verbindingen tussen hersengebieden sterker. “Dit betekent dat hersenen naarmate ze verouderen beter worden in linken leggen en het zien van het grotere plaatje.” Om die reden hoor je oudere mensen vaak zeggen dat relativeren en loslaten veel gemakkelijker gaat met het verstrijken van de jaren. En ligt daar niet net de bron van alle wijsheid? Martijn: “Toegegeven, kinderen kunnen misschien nog steeds gemakkelijker bepaalde aangeleerde vaardigheden verfijnen. Een typisch voorbeeld hiervan is het onder de knie krijgen van een tweede taal op moedertaalniveau. Maar vergeet ook niet dat kinderen simpelweg meer tijd en mogelijkheden hebben om iets nieuws te leren, met ondersteuning van scholen en klasgenoten. En natuurlijk helpt het ook dat zij gewoonlijk minder bang zijn om fouten te maken.”
Maar op veel verschillende vlakken kunnen rijpere hersenen dus nog steeds een verbazingwekkende vooruitgang boeken. Bovendien kunnen volwassenen een aantal tekortkomingen compenseren met hun grotere capaciteit voor analyse, reflectie én – niet onbelangrijk tijdens een leerproces - zelfdiscipline. Waar komt dan toch dat hardnekkige cliché vandaan dat we niet meer aan iets nieuws moeten beginnen op oudere leeftijd?
Levenslang leren: wat houdt ons tegen?
Martijn: “Een eenvoudig gebrek aan zelfvertrouwen kan de grootste belemmering vormen - oudere leerlingen zijn na hun pensioen vaak al bang voor een algemene cognitieve achteruitgang. Ook hebben kinderen deels zo’n flexibel leervermogen omdat ze meerdere vaardigheden tegelijkertijd moeten aanleren en zich daarvoor in de juiste omgeving bevinden. Tot slot blijven zowel experts als leken steeds benadrukken dat ‘actief blijven’ de beste manier is om cognitief scherp te blijven. Maar aanbevelingen als ‘lichaamsbeweging, gezond eten en kruiswoordpuzzels maken’ geven geen prioriteit aan het aanleren van nieuwe vaardigheden. En dat terwijl de voordelen van leren net meer zouden doorwegen dan die van onderhouden. Ze verjongen je hersenen.”
Zo, weer iets bijgeleerd. Een laatste tip? Kijk eens op de Mijn Gids-pagina en wie weet vind je wel een nieuwe hobby om te leren. Je hersenen zullen je dankbaar zijn!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mag je zilverpapier op de barbecue gebruiken? En hoe voorkom je uitgedroogd vlees? Topslager Hendrik Dierendonck geeft antwoord op 10 lezersvragen
-
Gouden 114
Wie gaat dit seizoen helemaal ontploffen? Drie van onze clubwatchers kijken vooruit
De Jupiler Pro League is weer volop bezig en dat betekent dat ook de Gouden 11 terug is. Speel mee met onze sportgame en bewijs dat jij het meeste weet over het Belgische voetbal. Tijdens de eerste zes speeldagen zijn er nog geen prijzen te winnen, omdat de transferperiode nog bezig is. Maar je kunt wel al volop sleutelen aan jouw team. Wij vroegen aan drie van onze clubwatchers wie we in de gaten moeten houden. -
Helpt kippensoep tegen griep of verkoudheid?
Wanneer je verkouden of grieperig bent, zijn alle middeltjes die je beter kunnen doen voelen welkom. Zoals kippensoep bijvoorbeeld: vaak wordt gezegd dat dit gerecht kan helpen om dat intens hoesten of snotteren tegen te gaan, maar is dat ook echt zo? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters scheidt de feiten van de fabels. -
-
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Klopt het dat de menopauze kan zorgen voor haarverlies?
De uithaal van Will Smith naar aanleiding van de grap over het haaruitval bij zijn vrouw Jada Pinkett Smith, maakt duidelijk dat het verlies van hun haar voor vele vrouwen erg pijnlijk is. Maar kan ook de menopauze aanleiding zijn voor haaruitval? En waardoor zou dat dan komen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters duikt in de wetenschappelijke studies. -
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
In de echte wereld is het afwachten, maar virtueel crasht de vastgoedmarkt: “Eén platform kent zelfs een verlies van 96 procent ten opzichte van de hoogdagen”
In België kijkt iedereen angstvallig uit naar een daling van de vastgoedprijzen, maar het zijn de prijzen van virtueel vastgoed die momenteel de dieperik in gaan. In de zogeheten ‘metaverse’ zijn de handelsvolumes in vastgoed nog maar een fractie van wat ze ooit waren. Toch blijft de virtuele vastgoedmarkt zijn potentieel behouden en blijft Meta, het vroegere Facebook, geld pompen in de virtuele wereld.