Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Klopt het dat fluisteren slecht is voor je stem?

Klopt dat?Velen van ons doen het elke dag zonder er zelfs maar bij na te denken: praten. Als mens kunnen wij een reeks geluiden en tonen maken om honderdduizenden woorden te vormen. Maar wat als onze stem niet naar behoren werkt? Wat kunnen we doen om dit te voorkomen? En klopt het dat we dan maar beter niet fluisteren? Wetenschapsexpert Martijn Peters maakt ons wegwijs in de werking van onze stem.

 1. Wouter Torfs (64) deelt zijn financiële lessen: “Ik heb enkele keren in goed vertrouwen geld geleend dat nooit is terugbetaald”
  PREMIUM

  Wouter Torfs (64) deelt zijn financiële lessen: “Ik heb enkele keren in goed vertrouwen geld geleend dat nooit is terugbe­taald”

  33 jaar lang was Wouter Torfs (64) CEO van zijn familiebedrijf dat hij uitbouwde tot dé schoenenketen van het land. Sinds enkele maanden staat de geboren ondernemer aan het hoofd van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). We vroegen hem welk advies hij zou geven aan zijn 20-jarige zelf en wat zijn financiële toppers en missers zijn. “Het is altijd makkelijk om decennia later wijze uitspraken te doen.”
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 1. Voorgoed gedaan met te veel betalen voor energie? “Een sturend energiebeheerssysteem kan je stevige besparingen opleveren”
  PREMIUM

  Voorgoed gedaan met te veel betalen voor energie? “Een sturend energiebe­heers­sys­teem kan je stevige besparin­gen opleveren”

  Sinds de crisis houden we onze energiekosten angstvallig in de gaten. Er komen nu ook meer systemen die je gas-, elektriciteit- en straks ook waterverbruik zo regelen dat het je zo weinig mogelijk kost. Erg interessant is maakjemeterslim.be, dat al die systemen – en hun prijs – vergelijkt. Initiatiefnemer Patrick Devos: “Als je zonnepanelen, een warmtepomp en/of een elektrische auto hebt, kan zo’n energiebeheersysteem je stevige besparingen opleveren.”
 2. Speelgoed binnenkort slimmer dan de mama? “Sommige poppen lijken echt de beste vriendin van je kind”

  Speelgoed binnenkort slimmer dan de mama? “Sommige poppen lijken echt de beste vriendin van je kind”

  Artificiële intelligentie duikt binnenkort misschien ook in speelgoed op. Nog niet zo geavanceerd zoals in de film ‘M3GAN’ die onlangs massa’s volk trok naar de bioscoop, “maar sommige poppen zijn ondertussen bijna echt en wekken de illusie dat je bijna een echte vriendin hebt”, zegt speelgoedexpert Emile Kalis. Zij legt uit welke nieuwigheden we mogen verwachten op de speelgoedmarkt.
 3. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.