Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Getty Images / Jan De Meuleneir/Photo News

"Kinderloze single betaalt dubbel zoveel belastingen als alleenstaande met twee kinderen": belastingdruk op arbeid blijft schrijnend in België

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de OESO donderdag haar rapport over de belastingdruk op arbeid gepubliceerd. Daarin wordt gekeken naar de zogenaamde ‘tax wedge’, de vork tussen aan de ene kant de loonkost voor de werkgever en aan de andere kant het nettoloon van de werknemer. De werkgever moet immers een pak sociale zekerheids- en fiscale bijdragen betalen bovenop dat nettoloon. Daaruit blijkt dat België opnieuw de slechtste van de klas is. “Alleenstaanden zonder kinderen staan al meer dan 20 jaar op de eerste plaats van zwaarst belaste belastingplichtigen”, aldus onze belastingexpert Michel Maus. En ook op andere vlakken scoren we enorm slecht. De fiscaal expert schetst de schrijnende situatie. 

80 reacties

 • Wilaiwan Chaiyapuek

  2 jaar geleden
  Ze hebben enige tijd geleden ook aan ons pensioen gezeten, ça 5 à 6 €minder nu, maar belasting afrekening laat al weten dat ik meer dan het dubbele van dit jaar zal moeten opleggen, bende dieven zijn het.
 • julien de meulder

  2 jaar geleden
  het kan toch niet dat gezinnen met veel kinderen gans hun loopbaan geen belastingen betalen plus andere sociale voordelen zoals een lening voor een woning ze moesten een wet maken maximum kindervergoeding voor 2 kinderen Belgie is aan zijn maximum maar ze willen het niet inzien .
 • Willy van craen

  2 jaar geleden
  Elke benoemde minister , burgemeester of schepen wil andermans geld uitgeven tot zijn eigen eer. Liesft nog met een plaatje en zijn naam er op. Besparen als woord veel gebruikt maar niet toegepast.
 • eric loyens

  2 jaar geleden
  Dit is Wat de regering wil verdeel en heers we betalen als werknemer allemaal teveel belastingen stop met elkaar af te maken verenig u dan pas zal het iets uitmaken maar allemaal in de zetel blijven zitten en wat lullen gaat niks opbrengen
 • Arthur Van de Moortel

  2 jaar geleden
  ik spreek vanuit mezelf ,ik ben alleenstaanden zelfstandig. heb tijdens de pandemie geen uitstel gevraag van betaling .heb ook geen premies in ontvangst genomen, dus altijd door gewerkt .had ook kunnen profiteren van de situatie maar niet gedaan ,ik zal dan de dupe zijn van de rekening zeker. vorig jaar ben ik naar de sociale kast geweest voor te vragen hoe het komt dat ik zoveel bijdrage moet betalen als ook belastingen .Als antwoord kreeg ik te horen. MENEER U BEN DE MELKKOE VAN DE STAAT .