Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Getty Images / Jan De Meuleneir/Photo News

"Kinderloze single betaalt dubbel zoveel belastingen als alleenstaande met twee kinderen": belastingdruk op arbeid blijft schrijnend in België

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de OESO donderdag haar rapport over de belastingdruk op arbeid gepubliceerd. Daarin wordt gekeken naar de zogenaamde ‘tax wedge’, de vork tussen aan de ene kant de loonkost voor de werkgever en aan de andere kant het nettoloon van de werknemer. De werkgever moet immers een pak sociale zekerheids- en fiscale bijdragen betalen bovenop dat nettoloon. Daaruit blijkt dat België opnieuw de slechtste van de klas is. “Alleenstaanden zonder kinderen staan al meer dan 20 jaar op de eerste plaats van zwaarst belaste belastingplichtigen”, aldus onze belastingexpert Michel Maus. En ook op andere vlakken scoren we enorm slecht. De fiscaal expert schetst de schrijnende situatie. 

75 reacties

 • Mario Adams

  11 uur geleden
  @Jennifer Peeters 100% gelijk.
 • Gino Denil

  12 uur geleden
  En als de belastingen stijgen door de pandemie zoals voorspeld zullen het weer die alleenstaanden zijn die extra gaan betalen. Ook als ze geen enkele steun gekregen hebben.
 • Agnes Desmet

  14 uur geleden
  @ Jennifer Peeters, datzelfde gevoel overheerst bij mij.
 • Roger Poot

  14 uur geleden
  Belastingen op arbeid zijn dan ook het gemakkelijkste en het snelste te innen. Politici nemen ALTIJD de gemakkelijkste weg.
 • Benny Marcelo

  2 dagen geleden
  Eerste minister NL 166.000 euro/jaar. In België 211.000. Parlementslid NL 29.000/jaar, in BE 69.000. In NL 1 regering, in BE 4 regeringen. Allemaal gewoon te vinden op internet. Die prijzenpot zegt wel genoeg zeker. Split dit onland, 1 VL regering (de franstaligen hebben er 4 (fedasil)) en afschaffen van de provincies. DAT zou pas een besparing zijn.
 1. Verbod op slapende energiecontracten: hoe haal je er maximaal voordeel uit?
  Energie

  Verbod op slapende energiecon­trac­ten: hoe haal je er maximaal voordeel uit?

  Slapende energiecontracten behoren binnenkort tot het verleden. Energieleveranciers mogen dan niet langer duurdere contracten die ze zelf niet meer op de markt aanbieden stilzwijgend verlengen. Om een maximaal voordeel uit die wetswijziging te halen, moet je echter wel nog altijd zelf tot actie overgaan. Mijnenergie.be legt uit hoe je op een eenvoudige manier al snel enkele honderden euro’s bespaart op je elektriciteits- en aardgasfactuur.
 2. Trouwen, samenwonen of elk apart: wat is het meest voordelig voor je belastingen én erfenis? Onze belastingexpert geeft advies
  PREMIUM

  Trouwen, samenwonen of elk apart: wat is het meest voordelig voor je belastin­gen én erfenis? Onze belasting­ex­pert geeft advies

  Vanaf 14 februari kunnen we alweer genieten van een nieuw seizoen van ‘Blind Getrouwd’. Maar wat betekent het nu voor je belastingen en nalatenschap als je in het huwelijksbootje stapt? En wat als je kiest om te gaan samenwonen of net elk apart blijft wonen? “De verschillen zijn groot genoeg om je er op voorhand héél goed over te bezinnen”, zegt onze fiscaal expert Michel Maus. Hoe zwaar je belast wordt, hangt bovendien af van waar je je als koppel gaat vestigen.
 3. Belastingkater voor tijdelijk werklozen: "Veel mensen die gewoon zijn om terug te krijgen, zullen nu mogen bijbetalen”
  PREMIUM

  Belasting­ka­ter voor tijdelijk werklozen: "Veel mensen die gewoon zijn om terug te krijgen, zullen nu mogen bijbetalen”

  Wie als bediende in 2020 slechts 8 dagen werkloos was door de coronacrisis, moet daar dit jaar tot 1.134,94 euro van afstaan aan de fiscus. In totaal gaat het om 1,4 miljoen werknemers die de impact - niet altijd negatief - van tijdelijke werkloosheid in hun belastingaangifte zullen terugvinden. “Tijdens de eerste lockdown is beslist: we gaan ervoor zorgen dat de mensen nú netto meer overhouden, maar eigenlijk is er aan het belastingtarief niets veranderd.” Wat betekent dit nu voor uw portemonnee?
 1. IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs
  Play

  IJsbeer voelt zich in haar nopjes in bad vol... ijs

 2. Kenny V. werd ten onrechte beschuldigd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”
  Play

  Kenny V. werd ten onrechte beschul­digd van pedofilie: "Mijn vriendin vertrok meteen met onze baby”