Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Getty Images / Jan De Meuleneir/Photo News

"Kinderloze single betaalt dubbel zoveel belastingen als alleenstaande met twee kinderen": belastingdruk op arbeid blijft schrijnend in België

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de OESO donderdag haar rapport over de belastingdruk op arbeid gepubliceerd. Daarin wordt gekeken naar de zogenaamde ‘tax wedge’, de vork tussen aan de ene kant de loonkost voor de werkgever en aan de andere kant het nettoloon van de werknemer. De werkgever moet immers een pak sociale zekerheids- en fiscale bijdragen betalen bovenop dat nettoloon. Daaruit blijkt dat België opnieuw de slechtste van de klas is. “Alleenstaanden zonder kinderen staan al meer dan 20 jaar op de eerste plaats van zwaarst belaste belastingplichtigen”, aldus onze belastingexpert Michel Maus. En ook op andere vlakken scoren we enorm slecht. De fiscaal expert schetst de schrijnende situatie. 

80 reacties

 • Wilaiwan Chaiyapuek

  12 maanden geleden
  Ze hebben enige tijd geleden ook aan ons pensioen gezeten, ça 5 à 6 €minder nu, maar belasting afrekening laat al weten dat ik meer dan het dubbele van dit jaar zal moeten opleggen, bende dieven zijn het.
 • julien de meulder

  12 maanden geleden
  het kan toch niet dat gezinnen met veel kinderen gans hun loopbaan geen belastingen betalen plus andere sociale voordelen zoals een lening voor een woning ze moesten een wet maken maximum kindervergoeding voor 2 kinderen Belgie is aan zijn maximum maar ze willen het niet inzien .
 • Willy van craen

  12 maanden geleden
  Elke benoemde minister , burgemeester of schepen wil andermans geld uitgeven tot zijn eigen eer. Liesft nog met een plaatje en zijn naam er op. Besparen als woord veel gebruikt maar niet toegepast.
 • eric loyens

  12 maanden geleden
  Dit is Wat de regering wil verdeel en heers we betalen als werknemer allemaal teveel belastingen stop met elkaar af te maken verenig u dan pas zal het iets uitmaken maar allemaal in de zetel blijven zitten en wat lullen gaat niks opbrengen
 • Arthur Van de Moortel

  1 jaar geleden
  ik spreek vanuit mezelf ,ik ben alleenstaanden zelfstandig. heb tijdens de pandemie geen uitstel gevraag van betaling .heb ook geen premies in ontvangst genomen, dus altijd door gewerkt .had ook kunnen profiteren van de situatie maar niet gedaan ,ik zal dan de dupe zijn van de rekening zeker. vorig jaar ben ik naar de sociale kast geweest voor te vragen hoe het komt dat ik zoveel bijdrage moet betalen als ook belastingen .Als antwoord kreeg ik te horen. MENEER U BEN DE MELKKOE VAN DE STAAT .
 1. OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
  Play
  Showbizz
  5

  OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-do­cu, en dat is niet weinig

  Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans.
 2. Hevige onweersbuien na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwaterput
  Livios

  Hevige onweersbui­en na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwater­put

  Er hangen hevige regenbuien boven ons hoofd. Goed voor de planten, zou je denken, maar te veel water kan toch opnieuw problemen opleveren. Bij een plotse, felle onweersbui heeft de opgedroogde grond moeite om al dat water in één keer te slikken. Gelukkig kan je dak het wel opvangen, en daarom is een regenwaterput geen overbodige luxe. Niet alleen je tuin, maar ook je portefeuille heeft er bovendien baat bij. Bouwsite Livios rekende uit hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend.
 1. Belastingkater voor tijdelijk werklozen: "Veel mensen die gewoon zijn om terug te krijgen, zullen nu mogen bijbetalen”
  PREMIUM

  Belasting­ka­ter voor tijdelijk werklozen: "Veel mensen die gewoon zijn om terug te krijgen, zullen nu mogen bijbetalen”

  Wie als bediende in 2020 slechts 8 dagen werkloos was door de coronacrisis, moet daar dit jaar tot 1.134,94 euro van afstaan aan de fiscus. In totaal gaat het om 1,4 miljoen werknemers die de impact - niet altijd negatief - van tijdelijke werkloosheid in hun belastingaangifte zullen terugvinden. “Tijdens de eerste lockdown is beslist: we gaan ervoor zorgen dat de mensen nú netto meer overhouden, maar eigenlijk is er aan het belastingtarief niets veranderd.” Wat betekent dit nu voor uw portemonnee?
 2. Trouwen, samenwonen of elk apart: wat is het meest voordelig voor je belastingen én erfenis? Onze belastingexpert geeft advies
  PREMIUM

  Trouwen, samenwonen of elk apart: wat is het meest voordelig voor je belastin­gen én erfenis? Onze belasting­ex­pert geeft advies

  Vanaf 14 februari kunnen we alweer genieten van een nieuw seizoen van ‘Blind Getrouwd’. Maar wat betekent het nu voor je belastingen en nalatenschap als je in het huwelijksbootje stapt? En wat als je kiest om te gaan samenwonen of net elk apart blijft wonen? “De verschillen zijn groot genoeg om je er op voorhand héél goed over te bezinnen”, zegt onze fiscaal expert Michel Maus. Hoe zwaar je belast wordt, hangt bovendien af van waar je je als koppel gaat vestigen.