Een container in Gent als kangoeroewoning en/of als mantelzorgwoning (links). Belastingexpert Michel Maus (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Een container in Gent als kangoeroewoning en/of als mantelzorgwoning (links). Belastingexpert Michel Maus (rechts). © Stido, Jan De Meuleneir/Photo News

Kangoeroewonen steeds populairder, maar welke fiscale gevolgen heeft dat? Onze belastingexpert legt uit

De evolutie van de vastgoedmarkt heeft ertoe geleid dat meer en meer mensen op zoek gaan naar alternatieve woonvormen. Een van de woonvormen die de laatste jaren aan een sterke opmars bezig is, is het zogenaamde ‘zorgwonen’, in de volksmond misschien beter gekend als het ‘kangoeroewonen’. Daarbij creëert iemand een afzonderlijke woonentiteit om een hulpbehoevende persoon zoals de (groot)ouders te huisvesten en te verzorgen. Een nobele gedachte, maar welke fiscale gevolgen heeft dat? Onze belastingexpert Michel Maus belicht de voor- én nadelen.

10 reacties

 • jef wouters

  2 weken geleden
  veel te veel regeltjes met de bedoeling geld binnen te halen in belgie
 • Donald Borremans

  2 weken geleden
  Promoten om daarna te belasten, typisch Belgisch !
 • Gerda Haubourdyn

  2 weken geleden
  Als ze iets promoten hou je dan maar goed vast. Zonnepanelen oh de beste investering. Maar achteraf klonk een ander liedje. Aan alles zit een fiscaal geurtje.
 • Maarten Waegemans

  2 weken geleden
  Of je kan het doen voor die (groot)ouders zelf en niet voor het geld. Maar dat is blijkbaar geen optie.
 • patsy heirbaut

  2 weken geleden
  Ze hebben weer geld geroken!
 1. Pneumoloog over gevolgen bosbrand op je gezondheid: “Elke dag blootgesteld worden aan rook van houtkachel is pak ongezonder”
  PREMIUM

  Pneumoloog over gevolgen bosbrand op je gezondheid: “Elke dag blootge­steld worden aan rook van houtkachel is pak ongezonder”

  Exact één week na de grote bosbrand op het Klein Schietveld maken we de balans op. 500 hectare bosgebied ging in vlammen op, met zware gevolgen voor het milieu. Maar hoe zit dat met de gevolgen voor onze gezondheid, op lange en korte termijn? Hoe gevaarlijk is het om deze rook in te ademen? Emeritus professor Toxicologie en Pneumologie Benoit Nemery (KU Leuven) geeft duiding. “Bij een hoge concentratie rook over een lange termijn treedt er niet alleen schade op aan de longen, maar ook aan het hart en de bloedvaten.”
 2. Groot verschil in btw-tarief tussen ‘renovatie’ en ‘vernieuwbouw’: onze geldexpert legt uit waar je op moet letten bij verbouwingen
  PREMIUM

  Groot verschil in btw-ta­rief tussen ‘renovatie’ en ‘vernieuw­bouw’: onze geldexpert legt uit waar je op moet letten bij verbouwin­gen

  Nu het coronavirus ons nog steeds in de greep houdt, zijn heel wat mensen aan het renoveren geslagen. Maar hoe zit het nu op fiscaal vlak? “Er wordt vaak gezegd dat je een woning kan renoveren met 6% in plaats van met 21% btw, maar dan moet je aan een hele resem voorwaarden voldoen.” Onze belastingexpert Michel Maus legt alle regels uit zodat je niet voor fiscale verrassingen komt te staan.
 1. Orphée overleefde aanslag in Maalbeek: “Ik slik nog altijd meer dan 15 pillen per dag tegen pijn”
  Play

  Orphée overleefde aanslag in Maalbeek: “Ik slik nog altijd meer dan 15 pillen per dag tegen pijn”

 2. Vrachtwagen breekt doormidden na treinbotsing
  Play

  Vrachtwa­gen breekt doormidden na treinbot­sing