Kan je 's avonds de slaap maar moeilijk vatten? Experts tippen hoe je daar verandering in brengt
Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? En wat kun je doen als je niet kan slapen? We vroegen het aan twee slaapcoaches.
In onze huidige samenleving is het heel normaal om het altijd druk te hebben, maar als je pas gaat ontspannen op het moment dat je naar bed gaat, is het eigenlijk al te laat, zegt Talja Lambert, slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus. “De kwaliteit van je nachtrust heeft alles te maken met je gedrag overdag. Je moet dus eigenlijk al ontspannen je bed instappen.”
Lambert vertelt dat het van belang is om de spanning van overdag tussendoor af te bouwen. “Als je de hele dag maar doorgaat en geen pauzes neemt, dan bouw je een enorme spanning op, waardoor je ‘s avonds in je bed nog ligt te tollen. Probeer overdag momenten in te lassen waarbij je kunt terugschakelen, maak bijvoorbeeld een korte wandeling, tuur even naar buiten of doe een meditatieoefening.”
Minder hoge eisen stellen
Kortom: probeer na inspanning momenten van ontspanning in te bouwen. “We kunnen vaak maar 50 minuten echt gefocust bezig zijn. Ik hoor regelmatig van mensen die bijvoorbeeld in de zorg werken, dat ze echt niet zo makkelijk een pauze kunnen nemen. Kijk dan of er mogelijkheden zijn dat je wat bewuster in het moment kan zijn, ga koffie halen, of doe een ademoefening op het toilet. Als je overdag meer rust in je lijf brengt, heb je daar ‘s nachts profijt van.”
Probeer liever voor jezelf te zijn en minder hoge eisen te stellen. Het zal je verbazen hoeveel invloed dat kan hebben op je nachtrust.
In haar praktijk komt Lambert veel mensen tegen die hoge eisen stellen aan zichzelf. “Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen met een perfectionistische instelling ook vaker last kunnen hebben van slaapproblemen. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn, maar het zijn vaak perfectionisten die proberen alle ballen in de lucht te houden. Je brein kan niet de hele dag optimaal op een hoog niveau presteren.”
“Door ‘s avonds laat toch nog even je mail te checken, neem je de stress mee in je lijf”, geeft Lambert aan. “Je valt slecht in slaap, wordt eerder wakker en kan intenser dromen. Probeer liever voor jezelf te zijn en minder hoge eisen te stellen. Fouten maken mag. Het zal je verbazen hoeveel invloed dat kan hebben op je nachtrust.”
Wat kun je doen?
Wat wel helpt? Als je veel piekert, is het zinvol om een piekerboekje bij te houden. “Zodra je iets hebt opgeschreven kun je het beter loslaten en je aandacht op iets anders richten. Ook kun je slaapmuziek opzetten of een bodyscan of buikademhaling doen.” Bij een bodyscan is het de bedoeling dat je aandacht besteedt aan alle delen van het lichaam. Door jezelf van je voeten tot aan je hoofd mentaal te scannen, is het mogelijk spanning of ongemak weg te nemen.
Regelmaat draagt bij aan een goed afgestelde biologische klok. Zo weet je lichaam beter wanneer het het slaaphormoon melatonine moet afgeven.
Het is vast bekend dat alcohol geen positieve invloed heeft op je nachtrust. Ook loont het om eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken. Orthomoleculair slaapcoach Keanu Chin: “Onze biologische klok regelt allerlei processen in het lichaam: je hongergevoel, lichaamstemperatuur en je slaap-waakcyclus. Regelmaat draagt bij aan een goed afgestelde biologische klok. Zo weet je lichaam in de avond beter wanneer het slaaphormoon melatonine af te geven.”
Slaap en voeding
Chin benadrukt dat we niet moeten onderschatten hoeveel slaap en voeding met elkaar te maken hebben. “Voeding heeft invloed op de aanmaak van hormonen. Melatonine wordt aangemaakt vanuit serotonine, dat voor 90 procent wordt aangemaakt in je darmen. Je darmgezondheid zegt veel over of je gestrest of ontspannen bent. Heb je een ongezonde darmflora? Dan kan het zijn dat je lichaam ook moeilijker melatonine aanmaakt.”
Zelf melatonine bij slikken? Slaapcoach Lambert waarschuwt om weg te blijven van melatoninepillen en slaapdrankjes. “Die zijn vaak minder onschuldig dan je denkt. Belangrijker is om de oorzaak van slecht slapen te achterhalen. Overleg altijd met je huisarts voordat je aan slaapmedicatie begint.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stefan boekte een hotel in het verkeerde werelddeel: “Laten we onszelf eens goed verwennen, dachten we”
Stefan (51) boekte voor 400 euro een hotel in het verkeerde werelddeel. “Ik zag het pas nadat ik met mijn creditcard het geld had overgemaakt: dat hotel ligt niet in Spanje, maar op een eiland in de Caribische zee!” -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
PREMIUM
Bak je frietjes best in de oven, airfryer of friteuse? En wat als je zwarte spikkels ziet na het bakken? 2 topfrituristen delen gouden tips om er zelf te maken
De kans dat er vanavond bij jou frieten met mayonaise op het menu staan is groot: zes op de tien Belgen eet ze wekelijks. Maar hoe maak je ze zelf het lekkerst klaar als je geen zin hebt in diepvriesfrieten of niet in de frituur geraakt? Davy Vannieuwenhuyze en Melissa Buyse van Frituur Davy in Bissegem delen hun gouden tips, waarmee ze in 2019 de titel van beste frituur van Vlaanderen binnenhaalden. “Veel mensen kiezen de foute aardappelen.” -
-
PREMIUMGezond Leven
Een betere nachtrust? Slaaptherapeut Karin geeft tips: 'Slaap kun je niet gaan halen’
ROOSENDAAL - Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. De een dommelt gelijk weg bij het raken van een kussen, de ander ‘ziet ieder uur voorbijkomen’. Toch wil slaaptherapeut Karin Noorman op het hart drukken: iedereen kan slapen. -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
PREMIUM
“Elektrisch rijden is voor botsauto’s op de kermis”: Leo (59) geniet met volle teugen van zijn BMW M6 met V10-motor
Hij had al een M5. Er was niets mis mee, maar toch was het niet dé droomauto van de 59-jarige Leo Visser. Ruim een jaar geleden trof hij per toeval een BMW M6 aan en die kon hij niet laten staan. “Hij heeft een V10-motor, dus ik heb al heel wat gillende mensen in de auto gehad.” -
PREMIUM
Pieker je (te) veel? Therapeut deelt stappenplan om ermee te stoppen: “Je kan jezelf trainen”
Piekeren doen we allemaal. En daar kan je komaf mee maken. Radiostem Maite Goossens en gedragstherapeut Wilfried Van Craen maakten er een podcast over en delen hun ultieme tips. “Té veel in je hoofd zitten heeft nadelen. Je geniet minder van het leven en bent onaangenaam gezelschap.”