Prof. Gert Laekeman (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Gert Laekeman (rechts) © Getty Images / Rob Stevens - KU Leuven

Kan je echt niet slapen? Deze slaapmiddelen bestaan er: "De risico's zijn beperkt, maar stoppen is niet makkelijk"

Ongeveer één op de zeven mensen grijpt naar slaappillen voor een betere nachtrust. “In woonzorgcentra gaat het zelfs om één op de drie”, weet Gert Laekeman, emeritus hoogleraar aan de KU Leuven, departement Farmacologie en Farmacotherapie. De professor geeft meer uitleg bij de verschillende soorten slaappillen, hoe je ermee moet omgaan en wat de risico's zijn. “Slaapwandelen is een mogelijke bijwerking.”

 1. RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursector de mensheid. En nee, het werd niet geregisseerd door Stany Crets”
  TV

  RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursec­tor de mensheid. En nee, het werd niet geregis­seerd door Stany Crets”

  Een gemuteerde griep die 99% van de bevolking uitroeit. We gokken dat u nog liever uw gebruikt mondmasker opeet, dan dat u zo een reeks moet uitzitten. Toch is ‘Station Eleven’ geen doorsnee apocalyptische nachtmerrie, waar budget noch doembeelden worden gespaard om u van uw laatste restje hoop te stropen. Of dat ook genoeg is om uw negatieve ervaringen aan de kant te schuiven en u aan deze HBO Max-reeks op Streamz over te geven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 2. Tot 560 euro per koppel: deze mutualiteiten betalen de hoogste vergoeding wanneer je een baby krijgt
  Spaargids.be

  Tot 560 euro per koppel: deze mutualitei­ten betalen de hoogste vergoeding wanneer je een baby krijgt

  De komst van een baby brengt heel wat verandering teweeg, ook in je portemonnee. Je moet niet alleen een extra mond voeden, maar ook een babyuitzet aanschaffen. Bovendien lopen de kosten van een bevalling vaak hoog op. Verschillende ziekenfondsen voorzien dan ook een financieel duwtje in de rug. Maar waar is de geboortepremie het hoogste? En op welke geschenken kan je precies rekenen? Spaargids.be maakt een overzicht.
 3. Redactrice Fleur test uit of ze beter slaapt met een klassieke wekker. Slaapexpert legt uit: “Je smartphone is een minidosis lichttherapie”
  PREMIUM

  Redactrice Fleur test uit of ze beter slaapt met een klassieke wekker. Slaapex­pert legt uit: “Je smartphone is een minidosis lichtthera­pie”

  Zaterdagnacht maken we de overstap naar wintertijd, en die switch durft ons bioritme weleens in de war te sturen. Zo ook bij NINA-redactrice Fleur. In de zoektocht naar een oplossing voor haar nachtrust maakte ze haar slaapkamer verboden terrein voor haar smartphone. “Maar het is ongelooflijk hoe dat avondlijk scrollen ingebakken zit.” Professor Johan Verbraecken, slaapexpert van het UZA, geeft praktische tips voor een kwalitatieve nacht. “’s Morgens naar je gsm turen kan je helpen.”
 4. "Geef je brein een ander taakje zodat je je kunt ontspannen": slaapexpert over de zin en onzin van TikTok-trucjes om in slaap te vallen
  PREMIUM

  "Geef je brein een ander taakje zodat je je kunt ontspannen": slaapex­pert over de zin en onzin van Tik­Tok-truc­jes om in slaap te vallen

  Van kousen dragen in bed tot slathee drinken: steeds meer (al dan niet zelfverklaarde) experten delen op TikTok manieren om snel in dromenland te raken, maar of hun adviezen steek houden is nog maar de vraag. Prof. dr. Johan Verbraecken, medisch coördinator van het Slaapcentrum in het UZ Antwerpen, legt de zes meest vermelde methodes onder de loep.