Dermatoloog Reinhart Speeckaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Dermatoloog Reinhart Speeckaert. © Getty Images / rv

"Kalknagels worden niét veroorzaakt door verkalkt water": dermatoloog legt uit wat wel aan de basis ligt en wat je eraan doet

Heb je al eens gekleurde vlekken op je vinger- of teennagels opgemerkt? Ze camoufleren met nagellak zal je misschien beter doen voelen, maar je denkt beter na over een duurzame oplossing. Het is daarbij belangrijk om je kalknagel goed te bestuderen en de oorzaak ervan te achterhalen – want die vlekken ontstaan niét door je te wassen met verkalkt water. “Het is een infectie, die oppervlakkig of diep zijn”, weet dermatoloog Reinhart Speeckaert over dit vervelende kwaaltje. Hij legt uit hoe je ervan verlost raakt. 

 1. 1 op de 20 volwassenen heeft last van oorproppen. Arts waarschuwt: "Probeer die nooit zelf te verwijderen”

  1 op de 20 volwasse­nen heeft last van oorproppen. Arts waarschuwt: "Probeer die nooit zelf te verwijde­ren”

  “Oorsmeer is de natuurlijke ‘verzorgingscrème’ van de gehoorgang”, aldus neus-, keel- en oorarts Annelore Willaert. En die gehoorgang is van nature zelfreinigend. In normale omstandigheden hoef je je oorsmeer dus helemaal niet te verwijderen. Maar bij sommigen, maar liefst 1 op de 10 kinderen en 1 op de 20 volwassenen, wordt er te veel oorsmeer aangemaakt, wat leidt tot oorproppen. De nko-arts legt uit wat je tegen het vervelende kwaaltje kan doen.
 2. Van ouderdomsvlekjes tot striae: zo los je deze 7 huidproblemen op. “Recente striemen behandel je met vitamine A”
  PREMIUM

  Van ouderdoms­vlek­jes tot striae: zo los je deze 7 huidproble­men op. “Recente striemen behandel je met vitamine A”

  In Hollywood lijkt er van huidkwaaltjes geen sprake, maar wij staren meer dan eens beteuterd naar ons spiegelbeeld. Goed nieuws: je hoeft er niet mee te blijven lopen. Esthetisch arts Elisabet Haesevoets en dermatoloog Ingrid Van Riet tippen gerichte behandelingen om je van de meest hardnekkige problemen te verlossen. “Sinaasappelhuid kan verschillende oorzaken hebben. In één bepaald geval doen een crème op basis van cafeïne en massagetechnieken al wonderen.”