Dermatoloog Reinhart Speeckaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Dermatoloog Reinhart Speeckaert. © Getty Images / rv

"Kalknagels worden niét veroorzaakt door verkalkt water": dermatoloog legt uit wat wel aan de basis ligt en wat je eraan doet

Heb je al eens gekleurde vlekken op je vinger- of teennagels opgemerkt? Ze camoufleren met nagellak zal je misschien beter doen voelen, maar je denkt beter na over een duurzame oplossing. Het is daarbij belangrijk om je kalknagel goed te bestuderen en de oorzaak ervan te achterhalen – want die vlekken ontstaan niét door je te wassen met verkalkt water. “Het is een infectie, die oppervlakkig of diep zijn”, weet dermatoloog Reinhart Speeckaert over dit vervelende kwaaltje. Hij legt uit hoe je ervan verlost raakt. 

 1. 1 op de 20 volwassenen heeft last van oorproppen. Arts waarschuwt: "Probeer die nooit zelf te verwijderen”

  1 op de 20 volwasse­nen heeft last van oorproppen. Arts waarschuwt: "Probeer die nooit zelf te verwijde­ren”

  “Oorsmeer is de natuurlijke ‘verzorgingscrème’ van de gehoorgang”, aldus neus-, keel- en oorarts Annelore Willaert. En die gehoorgang is van nature zelfreinigend. In normale omstandigheden hoef je je oorsmeer dus helemaal niet te verwijderen. Maar bij sommigen, maar liefst 1 op de 10 kinderen en 1 op de 20 volwassenen, wordt er te veel oorsmeer aangemaakt, wat leidt tot oorproppen. De nko-arts legt uit wat je tegen het vervelende kwaaltje kan doen.
 2. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.