Sofie en Jordi met dochters Leonie en Marilou.
Volledig scherm
PREMIUM
Sofie en Jordi met dochters Leonie en Marilou. © Steven Richardson

Jordi (33) en Sofie (30) doen aan aware parenting: “Dreigen dat de Sint niet komt als je niet ‘flink’ bent is niet van deze tijd”

Nadat Jordi en Sofie een training ‘aware parenting’ volgden, besloten ze al snel om dit soort opvoeding te volgen binnen hun gezin. “We zoeken uit waar heftige emoties vandaan komen in plaats van ze te temperen", vertellen de ouders. “Samen gaan we op zoek naar een manier om emoties te verwerken. Ook proberen we liefdevol grenzen centraal te stellen.” Hoe uit zich dat in de praktijk? En wat als de kinderen toch grenzen overtreden?

 1. Yora (28) en Jonas (32) voeden hun dochters op volgens de Montessori-methode: “Ze kiezen zelf wanneer ze willen slapen”
  PREMIUM

  Yora (28) en Jonas (32) voeden hun dochters op volgens de Montessori-methode: “Ze kiezen zelf wanneer ze willen slapen”

  Omdat het maar niet lukte om hun huilbaby tot rust te brengen, gingen Jonas (32) en Yora (28), op Instagram actief met Mamapunt, op zoek naar een methode die voor haar zou werken. Uiteindelijk kwamen ze uit bij de – soms controversiële – principes van Montessori. Of het nu om eten, spelen of het slaapuur gaat: dochters Zoyla (3) en Xylia (1) krijgen op elk domein veel vrijheid om zelf te ontdekken wat goed voor hen is. In de praktijk betekent dat soms ook heel resolute keuzes maken: “Op een dag kwam ik thuis en was al Zoyla’s speelgoed verdwenen.”
 2. “Geen lange laadtijden, geen gedoe met kabels, en je tankt in 5 minuten”: wordt waterstof een duchtige concurrent voor de elektrische auto?
  PREMIUM

  “Geen lange laadtijden, geen gedoe met kabels, en je tankt in 5 minuten”: wordt waterstof een duchtige concurrent voor de elektri­sche auto?

  Vanaf 2035 mogen alleen auto’s met een nuluitstoot nog in Europa verkocht worden. De verbrandingsmotor moet zo verdwijnen. Maar of die vervangen wordt door de elektrische auto, is nog geen uitgemaakte zaak. Heel wat automerken geloven immers ook in waterstof. Je kan vandaag al auto’s met een brandstofcel kopen en ze zijn helemaal niet zo veel duurder dan een elektrische auto. HLN-mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn bespreekt de voor- en nadelen van dit alternatief.
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. Genoeg, zeggen ouders op sociale media: ze pleiten voor ‘mild ouderschap’. Gezinstherapeut schetst hoe dat werkt
  PREMIUM

  Genoeg, zeggen ouders op sociale media: ze pleiten voor ‘mild ouderschap’. Gezinsthe­ra­peut schetst hoe dat werkt

  Het ouderschap: een heerlijke rol, met torenhoge verwachtingen. Maar kijk, op sociale media is een tegenbeweging in opmars. Massaal veel mensen pleiten er voor ‘mild ouderschap’. Het is ook het stokpaardje van gezinstherapeut Nina Mouton (34). Ze legt uit hoe je als ouder stressvolle situaties vlotter tackelt door die innerlijke criticus de mond te snoeren, en hoe je de band met je kind en je partner zo sterker maakt. “Er zijn betere oplossingen dan je kind in de hoek te zetten.”