Infectieziektenspecialiste dr. Charifa Zemouri (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Infectieziektenspecialiste dr. Charifa Zemouri (rechts) © Getty Images / rv

“Je veegt je gezicht toch ook niet af aan de vloer?” Specialiste geeft advies over het dragen van FFP2-maskers

Sommige vakantielanden zweren bij FFP2-mondmaskers in plaats van de chirurgische. Maar beschermen die echt zoveel beter? Wat zijn voor- en nadelen van een FFP2-masker? En kan je er eentje uit de doe-het-zelfzaak opzetten? De Nederlandse specialiste in infectieziekten dr. Charifa Zemouri legt uit hoe zulke maskers werken en welke codes je moet checken voor je er eentje op je neus zet. “De vezels van FFP2-maskers gaan virusdeeltjes vastplakken, zodat ze noch naar binnen, noch naar buiten kunnen.”

 1. Familievetes, schandalen en gerechtigheid : deze vijf advocatenseries moet je streamen
  Streamz

  Familieve­tes, schandalen en gerechtig­heid : deze vijf advocaten­se­ries moet je streamen

  Vorig jaar bundelden we in onze Kijkgids al eens de beste advocatenseries. Naar aanleiding van het tweede seizoen van ‘Family Law’ op Streamz (25/5) schuimden we de verschillende streamingplatformen opnieuw af voor een update. Bingeplezier verzekerd met ‘The Good Wife’-sequel ‘The Good Fight’ (Prime Video), ‘Breaking Bad’-prequel ‘Better Call Saul’ (Netflix), het uit het leven gegrepen ‘The Fix’ (Disney+) en de Zuid-Koreaanse parel ‘Hyena’ (Netflix).
 2. Waar vind je mondmaskers in kinderformaat? En hoe leggen we de kleintjes uit dat ze die echt moeten dragen?
  PREMIUM

  Waar vind je mondmas­kers in kinderfor­maat? En hoe leggen we de kleintjes uit dat ze die echt moeten dragen?

  Heel jonge kinderen een mondmasker voor volwassenen laten dragen, zal niet lukken. Die mondkapjes zijn eenvoudigweg te groot. Ze sluiten niet goed aan en zijn dan ook niet meer doeltreffend. Maar hoe moet het dan wel? Waar vinden we mondmaskers voor zesjarige snoetjes? En hoe leggen we onze kleintjes uit dat ze die dingen niet om de haverklap mogen afdoen? “De lagereschoolleeftijd is de fijnste leeftijd waar je nog aan vragen om zo’n regel te volgen”, zegt pedagoge en gedragstherapeute Marijke Bisschop.