Doctor in de farmaceutische wetenschappen Geert Vergote buigt zich over het belang van voedingssupplementen.
Volledig scherm
PREMIUM
Doctor in de farmaceutische wetenschappen Geert Vergote buigt zich over het belang van voedingssupplementen. © Getty images/ rv

“Je kan perfect overleven op cola en chips, maar dan gebruik je al je reserves op”: welke voedingssupplementen heb je nodig?

De kou nadert met rasse schreden. Voor veel mensen hét signaal om naar voedingssupplementen te grijpen, onder meer om hun immuunsysteem een boost te geven. Maar halen we niet al voldoende vitaminen en mineralen uit onze voeding? Van welke stoffen nemen we toch best een supplement in? En wat zijn de risico’s? Doctor in de farmaceutische wetenschappen Geert Vergote geeft advies.

  1. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  2. Voorgoed gedaan met te veel betalen voor energie? “Een sturend energiebeheerssysteem kan je stevige besparingen opleveren”
    PREMIUM

    Voorgoed gedaan met te veel betalen voor energie? “Een sturend energiebe­heers­sys­teem kan je stevige besparin­gen opleveren”

    Sinds de crisis houden we onze energiekosten angstvallig in de gaten. Er komen nu ook meer systemen die je gas-, elektriciteit- en straks ook waterverbruik zo regelen dat het je zo weinig mogelijk kost. Erg interessant is maakjemeterslim.be, dat al die systemen – en hun prijs – vergelijkt. Initiatiefnemer Patrick Devos: “Als je zonnepanelen, een warmtepomp en/of een elektrische auto hebt, kan zo’n energiebeheersysteem je stevige besparingen opleveren.”
  3. Nu Vandenbroucke tegen 2025 meer gratis water wil beschikbaar maken: waarom krijgen we dit nog niet standaard in ons land?

    Nu Vandenbrou­c­ke tegen 2025 meer gratis water wil beschik­baar maken: waarom krijgen we dit nog niet standaard in ons land?

    In het kader van het nieuwe alcoholplan wil Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit), meer gratis water verkrijgbaar maken op plaatsen waar alcohol verkocht wordt tegen 2025. Dat is vandaag in ons land nog bijna nergens in de horeca het geval. In Spanje is het daarentegen sinds vorig jaar april verplicht door de overheid om gratis kraanwater op tafel te zetten, net als in veel andere Europese landen. Hoe komt het dan dat het voorlopig zo zeldzaam blijft bij ons?
  1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
    Livios

    Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

    Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
  2. Inflatie stijgt opnieuw lichtjes: “De reden hiervoor moet ons zorgen baren”

    Inflatie stijgt opnieuw lichtjes: “De reden hiervoor moet ons zorgen baren”

    De inflatie, die aangeeft hoe snel het leven duurder wordt, is opnieuw licht gestegen. En dat na een pauze van enkele maanden. De gemiddelde prijzen stegen in maart met 6,7 procent. Dat is 0,1 procent meer dan de maand daarvoor. Opnieuw ligt voeding aan de basis van het probleem. Zo werd fruit op één maand tijd 7,3 procent duurder. “Onze voedingsprijzen zijn meer niet onder controle”, klinkt het bij econoom Stijn Baert.