Slopen kan voordeliger zijn dan renoveren, onder meer omdat sloopafval nog geld kan opbrengen.
Volledig scherm
PREMIUM
Slopen kan voordeliger zijn dan renoveren, onder meer omdat sloopafval nog geld kan opbrengen. © Getty Images

“Je huis slopen en een nieuwbouw zetten kan voordeliger zijn dan renoveren”: experts vertellen waar je best rekening mee houdt

Zeker nu slopen en heropbouwen een btw-verlaging van 21 naar 6 procent kan opleveren, met bovendien een energiezuiniger huis als resultaat, kan het interessanter zijn dan een grondige renovatie. Maar hoe begin je aan zo’n sloop? Wat moet je allemaal regelen? En hoeveel kost het? Vijf experten maken je wegwijs. “Niet alleen metaal, ook ander sloopafval kan je nog geld opbrengen.”

 1. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.
 2. “Veel patiënten schoppen hun partner letterlijk het bed uit”: wat is het rusteloze-benensyndroom en wat kan je eraan doen?
  PREMIUM
  22

  “Veel patiënten schoppen hun partner letterlijk het bed uit”: wat is het rusteloze-benensyn­droom en wat kan je eraan doen?

  Alsof mieren onder je huid lopen, je elektrische schokjes krijgt of je benen in brand staan. Er zijn vele manieren om het rusteloze-benensyndroom (restless legs syndrome of RLS) te beschrijven, dat liefst 10 à 12 procent van de bevolking ’s nachts wakker zou houden. Wat is de oorzaak ervan en hoe kom je ervan af? Maak kennis met een weinig bekende aandoening, met soms verregaande gevolgen.
 1. “Alles weghalen en opnieuw bepleisteren wegens asbest, kost al snel meer dan 40.000 euro”: expert noemt 5 plaatsen in huis die asbest kunnen bevatten
  PREMIUM

  “Alles weghalen en opnieuw bepleiste­ren wegens asbest, kost al snel meer dan 40.000 euro”: expert noemt 5 plaatsen in huis die asbest kunnen bevatten

  Wie een huis van voor 2001 verkoopt, moet sinds november een asbestattest kunnen voorleggen. Niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Asbest zit immers vaak onzichtbaar verwerkt in een woning en dat kan de prijs van een renovatie gevoelig de hoogte injagen. “Als een erkende asbestverwijderaar moet worden ingeschakeld, zit je al snel met een rekening van duizenden euro’s”, waarschuwt experte Cindy Delens van ABL Asbestlabo. Haar 26 jaar ervaring levert vijf tips en een heleboel foto’s op waarmee je asbesthoudende materialen kan herkennen.
 2. Verbouwwerken gepland? “Tussen 1 juli en 1 oktober zal je bepaalde premies niet kunnen aanvragen”
  Livios

  Verbouwwer­ken gepland? “Tussen 1 juli en 1 oktober zal je bepaalde premies niet kunnen aanvragen”

  Wie de komende tijd een renovatie plant, houdt best rekening met het online loket ‘Mijn VerbouwPremie’ dat vanaf 1 oktober in werking treedt. In tussentijd zal het enkele maanden niet mogelijk zijn een premie aan te vragen. Toch hoeft dat niet automatisch een pauze te betekenen voor je bouwplannen, zegt Geert Flipts van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap. Al kan het mogelijk wel voordeel opleveren om de premie pas na 1 oktober aan te vragen. Bouwsite Livios somt op wat je moet weten.
 3. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.