Professor Myriam Hesta legt uit hoe je zowel voor je huisdier als voor het milieu zorg kan dragen.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Myriam Hesta legt uit hoe je zowel voor je huisdier als voor het milieu zorg kan dragen. © Getty Images/UGent

“Je hond een jaar onderhouden is gelijk aan de uitstoot van een autorit van bijna 3.700 kilometer”: zo verklein je de ecologische pootafdruk van jouw huisdier

Naar het werk fietsen, seizoensgroenten kopen of de verwarming een graadje lager zetten. We proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan het milieu. Maar heb je al eens stilgestaan bij de ecologische voetafdruk van je hond of kat? Voor Werelddierendag geeft hoogleraar voeding voor gezelschapsdieren Myriam Hesta (UGent) enkele tips om de impact van je huisdier op een gezonde manier te verkleinen. “Er zijn heel wat andere mogelijkheden dan veganistische voeding.”

 1. Welke voeding is het beste voor je kat? Dierenartsen nemen 10 merken onder de loep: "Toegevoegde suiker hoeft echt niet”
  PREMIUM

  Welke voeding is het beste voor je kat? Dierenart­sen nemen 10 merken onder de loep: "Toegevoeg­de suiker hoeft echt niet”

  België telt 2,4 miljoen katten. Iets meer dan één op de vier gezinnen in Vlaanderen heeft er dan ook minstens eentje thuis rondlopen. Maar welke voeding geef je best aan dit beestje? En hoeveel? “In tegenstelling tot een hond kan je een kat niet belonen met eten”, zeggen dierenarts Pascale Gastmans en haar assistente Ilse Reydams, die 10 soorten nat kattenvoer uit de supermarkt vergeleken.
 2. “Sommige trends zijn blijvend, en bieden dus solide investeringskansen”: zo kun je beleggen in onze liefde voor ons huisdier
  PREMIUM

  “Sommige trends zijn blijvend, en bieden dus solide investe­rings­kan­sen”: zo kun je beleggen in onze liefde voor ons huisdier

  Het is een trend die al langer aan de gang is, maar zich nog sterker heeft doorgezet in tijden van lockdowns en corona: de Belgen houden van hun huisdieren en vertroetelen die graag. En dat biedt ook kansen voor beleggers. “Er zijn trends die nog vele jaren zullen aanhouden, ongeacht of de beurs en de economie het goed of minder goed doet, en de zorg voor huisdieren is er daar één van”, zegt onze geldexpert Pascal Paepen. Hij bespreekt de ondernemingen die actief zijn in de sector van huisdieren en legt uit hoe je er als belegger geld aan kunt verdienen.