Jan Vandewiele
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Vandewiele © Steven Richardson

Jan (51) verruilde zijn job als grafisch vormgever voor een eigen ijssalon: “Mijn omzetcijfer is recht evenredig met het aantal uren zonneschijn”

Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Vandaag is Jan Vandewiele (51) aan de beurt. Hij werkte zestien jaar als grafisch vormgever voor vooraanstaande klanten in de mode- en kunstwereld. In het midden van zijn midlifecrisis koos hij — in plaats van een sportwagen te kopen — om een cursus te volgen aan de Gelato University in Bologna. Zonder horeca-ervaring stampte hij vijf jaar geleden Cremerie Germaine uit de grond in de Koekenstad: een hotspot met gelato om bij weg te smelten. “Ik moet er flink wat verkopen om uit de kosten te komen.”

 1. We krijgen bijna allemaal buikgriep, maar onderschatten de gevaren: "Zeker bij baby’s mag je geen risico nemen”
  PREMIUM
  2

  We krijgen bijna allemaal buikgriep, maar onderschat­ten de gevaren: "Zeker bij baby’s mag je geen risico nemen”

  Elke Belg krijgt gemiddeld één keer per jaar buikgriep: diarree, misselijkheid en braakneigingen die veelal veroorzaakt worden door een virus. En net zoals corona is het erg besmettelijk, én kan het dramatische gevolgen hebben. “Elk jaar sterven hier nog kinderen aan”, waarschuwt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). Hij legt uit hoe je buikgriep voorkomt en wat je moet doen als jij of je kind besmet raakt.
 2. Lieve (34) en Kris (40) verbouwen wijn in het Hageland: “We houden er geen cent aan over, maar deze wijngaard is ons leven”
  PREMIUM
  Zoveel verdien ik

  Lieve (34) en Kris (40) verbouwen wijn in het Hageland: “We houden er geen cent aan over, maar deze wijngaard is ons leven”

  Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Vandaag komt Lieve Wuyts aan de beurt: na het plotse overlijden van haar vader besloot ze hun gezamenlijk levenswerk, - wijngaard Liemau -, verder te zetten met haar gezin. Elk jaar leveren de wijnranken die ze als klein meisje mee hielp aanplanten én volop floreren op de zuiderflanken van de Houwaartse berg een mooie oogst aan streekwijnen op. “We houden er geen cent aan over maar de wijngaard maakt ons echt gelukkig”, zegt Lieve.
 3. Foodtruckuitbaatster Liesbeth (59) zag haar inkomsten het voorbije jaar met 95% dalen: “Beseft dat we ons leven anders willen inrichten”
  PREMIUM

  Food­truckuit­baat­ster Liesbeth (59) zag haar inkomsten het voorbije jaar met 95% dalen: “Beseft dat we ons leven anders willen inrichten”

  Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Vandaag is Liesbeth Van Riet (59) aan het woord, wiens foodtrucks met icepops normaal tot dé culinaire headliners behoren op grote muziekfestivals als Couleur Café, Sfinks Festival en Dranouter. Helaas zetten de coronabeperkingen voorlopig nog een domper op de festivalvreugde. “Ik vrees dat het opnieuw een zomer van schnabbels zal worden”, zegt Liesbeth. “Het afgelopen jaar was gewoon een ramp.” Toch heeft de crisis ook heel wat inspiratie gebracht.