Prof. Karen Geboes van het UZ Gent geeft uitleg over de oorzaken en behandeling van maag- en slokdarmkanker.
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. Karen Geboes van het UZ Gent geeft uitleg over de oorzaken en behandeling van maag- en slokdarmkanker. © Getty Images/ rv

Jaarlijks krijgen 2.600 mensen maag- of slokdarmkanker: “Immunotherapie wordt terugbetaald, maar werkt niet voor alle tumoren”

Elk jaar krijgen zo’n 2.600 Belgen te horen dat ze maag- of slokdarmkanker hebben. De betreurde VUB-ererector Caroline Pauwels was één van hen. “Als er uitzaaiingen zijn, kunnen we de patiënt nog extra tijd geven, maar dat gaat dan niet om jaren. De overlevingskans is kleiner dan bij bijvoorbeeld borst- of darmkanker”, zegt prof. Karen Geboes van het UZ Gent.

 1. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.
 2. Last van een opgeblazen buik? Diëtiste en maag-darmspecialist delen praktische voedingstips als oplossing: “Drink geen bruiswater tijdens het eten”
  PREMIUM

  Last van een opgeblazen buik? Diëtiste en maag-darmspecia­list delen praktische voedings­tips als oplossing: “Drink geen bruiswater tijdens het eten”

  ‘s Ochtends staan we op met een platte buik, en tegen de avond is die soms opgeblazen. Veel mensen voelen zich onzeker door die opgezwollen buik, terwijl de juiste voeding al een oplossing kan zijn. “En zelfs hoe je kauwt en slikt maakt een verschil”, licht diëtiste Sanne Mouha toe. Samen met maag-darmspecialist Danny De Looze (UZ Gent) licht ze toe hoe die opgeblazen buik ontstaat en vooral: welke oplossingen er zijn om het tegen te gaan. En wat doe je als die niet werken?
 3. “Ik had niets te verliezen, maar de resultaten waren verbluffend”: Vic Anciaux (89) kreeg immuuntherapie tegen kanker, expert legt uit hoe het werkt
  PREMIUM

  “Ik had niets te verliezen, maar de resultaten waren verbluf­fend”: Vic Anciaux (89) kreeg immuunthe­ra­pie tegen kanker, expert legt uit hoe het werkt

  “De uitzaaiingen zijn verdwenen en de tumor kromp tot een derde van zijn oorspronkelijke omvang.” Voormalig huisarts en politicus Vic Anciaux (89) wordt al 5,5 jaar behandeld met immuuntherapie tegen longkanker. Hij getuigt over de behandeling, de bijwerkingen en de resultaten. En die zijn niet alleen bij hem spectaculair. “Er zijn patiënten die ten dode opgeschreven waren en nu geen behandeling meer nodig hebben”, zegt prof. Bart Neyns (VUB). Hij legt uit hoe immuuntherapie werkt, wat het kost en wat de bijwerkingen (kunnen) zijn.