Het huis van Jan Dokman aan het Laageinde in het Nederlandse Meteren is volledig begroeid met klimop.
Volledig scherm
Het huis van Jan Dokman aan het Laageinde in het Nederlandse Meteren is volledig begroeid met klimop. © William Hoogteyling

Isolatie? Bij dit huis zit het aan de buitenkant: “Als ik de ramen ga lappen, neem ik een schaartje mee”

Het beter isoleren van woningen is door de hoge energieprijzen populairder dan ooit. Maar Nederlander Jan Dokman heeft zijn huis al veertig jaar volledig groen geïsoleerd: met klimop.

 1. Buikgriep gaat opnieuw sterk rond: huisarts legt uit hoe je kan voorkomen dat je ziek wordt
  PREMIUM

  Buikgriep gaat opnieuw sterk rond: huisarts legt uit hoe je kan voorkomen dat je ziek wordt

  Heb jij last van diarree, misselijkheid en braakneigingen? Dan heb je mogelijk de buikgriep te pakken. De ziekte, die op dit moment sterk de ronde doet, wordt veelal veroorzaakt door een virus dat erg besmettelijk is en zich zelfs via het toilet verspreidt. “Als je doorspoelt met open wc-deksel, dan kunnen de kiemen van de stoelgang zelfs op de tandenborstels in diezelfde ruimte belanden”, waarschuwt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). Hij legt uit hoe je buikgriep voorkomt en wat je moet doen als je ziek bent.
 2. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.
 3. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  De energiecrisis brengt hoge energiefacturen met zich mee. Je kan de rekeningen drukken door je energieverbruik drastisch te verminderen, maar ook door te investeren in de energiezuinigheid van je woning. Het dak of de gevel isoleren is altijd een goed idee, maar ook hoogrendementsglas bespaart flink wat energie. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen met hoogrendementsglas en of het de investering waard is.