Is koud douchen goed voor je portemonnee én je gezondheid? Prof onderscheidt feiten van fabels over de effecten op je lichaam
Een koude douche lijkt niet meteen een aantrekkelijk ochtendritueel. Maar niet alleen scheelt dat aardig wat euro's op je energiefactuur, enkele minuten klappertanden zou volgens voorstanders bovendien heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Of is dat maar een fabeltje? Wij vroegen het aan Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie.
Dat koud water goed zou zijn voor onze gezondheid wordt al langer beweerd. Zo gaat het gebruik van koude douches om gezondheidsredenen terug tot het begin van de 19de eeuw, toen de ‘hete hersenen’ van psychiatrische patiënten op die manier werden afgekoeld. Nu dompelen sterren als Lady Gaga en Madonna zich maar al te graag onder in ijsbaden om van de heilzame effecten te genieten.
Hoewel er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar dat hoegenaamd heilzame effect van koud water, is er wel een studie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, dat ruim 3.000 mensen heeft opgevolgd. Daaruit bleek dat wie elke dag even een koude douche neemt inderdaad minder lang en minder ernstig ziek is dan wie dat niet doet.
Bij het onderzoek werden vrijwilligers in vier groepen verdeeld: de controlegroep douchte warm, de andere drie douchten dagelijks 30, 60 of 90 seconden koud. De deelnemers hielden een maand lang zelf bij hoe ze zich voelden. Na analyse bleek dat de mensen die koud douchten zich niet minder ziek voelden, maar wel dat een eventuele ziekte minder ernstig was en sneller verliep. Zo’n 29 procent van de deelnemers meldden zich minder dagen ziek dan de mensen in de controlegroep. Opvallend: het maakte daarbij niet uit hoe lang ze koud douchten.
Is koud douchen dus gezond?
Volgens sommige wetenschappers is dit bewijs niet sterk genoeg om te kunnen spreken van een oorzakelijk verband en zijn er dus meer studies nodig. Zo had het onderzoek enkele belangrijke beperkingen: de deelnemers hielden zelf de douchetijd in de gaten en proefpersonen met ernstige gezondheidsklachten werden bij aanvang geweerd, waardoor de studie enkel gold voor gezondere mensen.
Wat koude douches juist doen met ons immuunsysteem is ook nog niet duidelijk. “We weten het niet precies”, zegt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Er zijn indicaties dat het gezond is, maar dat is nog niet wetenschappelijk vast te stellen.”
Sommige wetenschappers suggereren dat je immuunsysteem beter wordt als je regelmatig in de kou gaat, maar aan de andere kant hebben we ook goede indicaties dat koude ons immuunsysteem verzwakt.
Er bestaat dus géén wetenschappelijk bewijs dat koud douchen gezondheidswinst oplevert. “Sommige wetenschappers suggereren dat je immuunsysteem beter wordt als je regelmatig in de kou gaat, maar aan de andere kant hebben we ook goede indicaties dat koude ons immuunsysteem verzwakt. Het is met andere woorden niet heel makkelijk om een eenduidige conclusie te trekken.”
En wat met onze mentale gezondheid?
Andere onderzoekers schuiven dan weer de hypothese naar voren dat een koude douche symptomen van depressie kan verlichten. Zo zou de blootstelling aan koude onder meer kunnen zorgen voor de aanmaak van noradrenaline, een natuurlijk hormoon dat de hersenen aanmaken in stresssituaties. Door de hoge dichtheid van koudereceptoren in de huid zou een koude douche ook een grote hoeveelheid elektrische impulsen naar de hersenen sturen, wat volgens de wetenschappers een antidepressief effect kan hebben. Maar ook dit moet nog bewezen worden.
Wat wel vaststaat, is dat een koude douche ’s ochtends goed is voor onze energiefactuur, merkt Daanen op. “Als je onder een koude douche staat verbruik je minder gas. Mooi meegenomen in deze tijd van stijgende energieprijzen.”
Al maant hij mensen met hartproblemen wel aan tot voorzichtigheid, aangezien de bloedvaten samentrekken tijdens een koude douche. “Dat leidt tot een verhoging van de bloeddruk. Wil je dit proberen, vraag dan best na bij je huisarts of het in jouw geval een goed idee is.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
PREMIUM
Is soja kankerverwekkend? En is het belastender voor het milieu dan vlees? Voedingsexperte scheidt 6 feiten van fabels over soja
Als er één voedingsmiddel is waarover je tegenstrijdige informatie vindt op dr. Google, dan is het wel soja. Volgens de ene beschermt het tegen kanker, volgens de andere vergroot soja het risico op die ziekte of andere aandoeningen door de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Tijd voor heldere antwoorden. Jolien Jonckheere, voedingswetenschapper bij Vlaams Instituut Gezond Leven, scheidt 6 feiten van fabels. “Let op met voedingssupplementen die soja-isoflavonen bevatten.” -
PREMIUM8
Wat kun je doen om de griep te voorkomen of behandelen? “Het influenzavirus kan tot wel 24 uur buiten ons lichaam overleven”
Eerder dit jaar moesten ziekenhuizen al niet-dringende zorg uitstellen omdat het personeel getroffen wordt door griep, RSV en het coronavirus. En ook nu nog zitten heel wat mensen thuis met de griep. Maar wat veroorzaakt die ziekte? Hoe kan je een besmetting voorkomen? We vroegen het aan onze wetenschapsexpert Martijn Peters: “Ook als je niet meteen in de buurt komt van iemand met de griep, pas je de komende tijd toch beter op.” -
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
PREMIUM
“Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken
Vitaminesupplementen, knoflookextract of paddenstoelenpoeder: deze herfst zoeken nog meer mensen dan anders hun toevlucht tot natuurlijke middeltjes om hun immuniteit te ‘boosten’. Prima om verkoudheden, griep én het coronavirus het hoofd te bieden, zou je denken. Of toch niet het beste medisch advies? Wij vroegen het aan Bart Lambrecht, immunoloog en longarts in het UZ Gent. “Wist je dat ons afweersysteem uit twee delen bestaat?: een aangeboren en een aangeleerd deel.” -
Mijnenergie
Je digitale meter écht slim maken? Zo pak je het aan en zoveel kost het je
Er is al heel wat gezegd en geschreven over de digitale meter. De oorspronkelijke bestaansreden van de digitale meter, namelijk het bewuster omspringen met energie, verdwijnt daarbij vaak naar de achtergrond. Maar wat moet je ondernemen om je meter echt slim te maken én wat kost het? Mijnenergie.be zocht het voor je uit.