Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (rechts) legt uit hoe gezond koud douchen is.
Volledig scherm
Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (rechts) legt uit hoe gezond koud douchen is. © Getty Images / rv

Is koud douchen goed voor je portemonnee én je gezondheid? Prof onderscheidt feiten van fabels over de effecten op je lichaam

Een koude douche lijkt niet meteen een aantrekkelijk ochtendritueel. Maar niet alleen scheelt dat aardig wat euro's op je energiefactuur, enkele minuten klappertanden zou volgens voorstanders bovendien heel wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Of is dat maar een fabeltje? Wij vroegen het aan Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie.

 1. Is soja kankerverwekkend? En is het belastender voor het milieu dan vlees? Voedingsexperte scheidt 6 feiten van fabels over soja
  PREMIUM

  Is soja kankerver­wek­kend? En is het belasten­der voor het milieu dan vlees? Voedingsex­per­te scheidt 6 feiten van fabels over soja

  Als er één voedingsmiddel is waarover je tegenstrijdige informatie vindt op dr. Google, dan is het wel soja. Volgens de ene beschermt het tegen kanker, volgens de andere vergroot soja het risico op die ziekte of andere aandoeningen door de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Tijd voor heldere antwoorden. Jolien Jonckheere, voedingswetenschapper bij Vlaams Instituut Gezond Leven, scheidt 6 feiten van fabels. “Let op met voedingssupplementen die soja-isoflavonen bevatten.”
 2. Wat kun je doen om de griep te voorkomen of behandelen? “Het influenzavirus kan tot wel 24 uur buiten ons lichaam overleven”
  PREMIUM
  8

  Wat kun je doen om de griep te voorkomen of behandelen? “Het influenza­vi­rus kan tot wel 24 uur buiten ons lichaam overleven”

  Eerder dit jaar moesten ziekenhuizen al niet-dringende zorg uitstellen omdat het personeel getroffen wordt door griep, RSV en het coronavirus. En ook nu nog zitten heel wat mensen thuis met de griep. Maar wat veroorzaakt die ziekte? Hoe kan je een besmetting voorkomen? We vroegen het aan onze wetenschapsexpert Martijn Peters: “Ook als je niet meteen in de buurt komt van iemand met de griep, pas je de komende tijd toch beter op.”
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken
  PREMIUM

  “Elke Belg is jaarlijks gemiddeld 2,5 keer verkouden”: immunoloog legt uit hoe je je weerstand kunt versterken

  Vitaminesupplementen, knoflookextract of paddenstoelenpoeder: deze herfst zoeken nog meer mensen dan anders hun toevlucht tot natuurlijke middeltjes om hun immuniteit te ‘boosten’. Prima om verkoudheden, griep én het coronavirus het hoofd te bieden, zou je denken. Of toch niet het beste medisch advies? Wij vroegen het aan Bart Lambrecht, immunoloog en longarts in het UZ Gent. “Wist je dat ons afweersysteem uit twee delen bestaat?: een aangeboren en een aangeleerd deel.”