De onderste bladeren van mijn gatenplant worden geel. Wat is er aan de hand? Laurence Machiels weet raad.
Volledig scherm
PREMIUM
De onderste bladeren van mijn gatenplant worden geel. Wat is er aan de hand? Laurence Machiels weet raad. © Steven Richardson

Is je orchidee uitgebloeid en verliest je ficus bladeren? Met de tips van onze tuinexperte houd je je kamerplanten mooi en gezond

Hoe goed je ze ook verzorgt, er kan altijd wat misgaan met je kamerplanten. Een geel blad, bruine randjes en slappe stengels zijn duidelijke signalen, maar wat scheelt er precies? Geef je te weinig of net te veel water? Is de plek te koud of te warm? Onze tuinexperte Laurence Machiels lost jullie meest gestelde vragen op.

6 reacties

 • Leo Peeters

  2 jaar geleden
  Ik heb op mijn terras in Egypte 2 ibiscus planten staan , ook bouganvilla en 2 soorten jasmijn , maar hoeveel voeding moet ik geven ,ik geef nu 1 maal per maand een soort van samengestelde voeding ,ook uit ondervinding alle ochtende een slokje water , maar nu worden mijn bloemen van de ibiscus maar de helft zo groot meer .
 • Ellie Dubois

  2 jaar geleden
  Zelf heb ik thuis een groene prachtige oase met een diversiteit aan planten. Wat een plezier om elke dag op te staan en omringd te worden door groen in je huis. Het is 1 maal per week een dagbezigheid die ik met alle plezier doe. Dat het de vochtregeling in huis verandert Raf, ik leef elke dag , winter en zomer met mijn ramen wijd open. Verluchting speelt een belangrijke rol voor een gezond leefklimaat in je woning, met of zonder planten in huis.
 • Geert Vande Walle

  2 jaar geleden
  Geen enkele plant is bedoeld om ergens in een kamer te staan
 • Stefanie van Dijk

  4 jaar geleden
  Ik ook Wim, maar dan zal ik maar gewoon onthouden wat ik Rob Verlinden ooit heb horen zeggen: 'met kamerplanten gaat het bergafwaards vanaf het moment je ze neerzet dus op z'n tijd een nieuwe kopen'
 • Klootzakkerij van bepaalde journalist moe Gelieve mail adres te verwijderen

  4 jaar geleden
  Kamerplanten ,nu ja ,waar de meesten nog niet aan gedacht hebben ,je kunt er maar beter niet in overdrijven,zo niet ze volledig weren ,kamerplanten ontregelen de vochtig-heidsgraad in een woning en kunnen ook een reden en oorzaak van schimmel zijn.
 1. Jorien (33) en Robby (35) koken voor 132 euro per week: “Door deze simpele bewaartruc blijven mijn groenten enkele dagen tot weken langer goed”
  PREMIUM

  Jorien (33) en Robby (35) koken voor 132 euro per week: “Door deze simpele bewaartruc blijven mijn groenten enkele dagen tot weken langer goed”

  De vraag ‘wat eten we vandaag’ vult elk gezin anders in. HLN Eten kijkt elke week in de koelkast en de portemonnee van een gezin om te zien wat hun eetbudget en -gewoontes zijn. Deze week is het de beurt aan Jorien (33) en haar verloofde Robby (35) die aan ‘shelf cooking’ doen. “Niets uit onze koel- of voorraadkast gaat verloren”, vertelt Jorien. Hoe pakken ze dat aan? En welke bespaartips helpen hen uit de nood bij het winkelen?
 2. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 1. Kevin Strubbe verloor 50 kilo in één jaar tijd: “Er zijn veel vooroordelen over mensen met overgewicht, ik liep heus niet de hele dag te schransen”
  PREMIUM

  Kevin Strubbe verloor 50 kilo in één jaar tijd: “Er zijn veel vooroorde­len over mensen met overge­wicht, ik liep heus niet de hele dag te schransen”

  Etiquette- en gastvrijheidsgoeroe Kevin Strubbe (48) komt regelmatig bij HLN aan het woord om zijn expertise te delen. Maar toen we hem enkele weken spraken voor een artikel, herkenden we ons vertrouwde gezicht (bijna) niet meer. “Ik ben in een jaar tijd 50 kilo afgevallen, zelfs tot onder mijn streefgewicht”, klonk het trots. Nieuwsgierig naar hoe hij tot dit resultaat was gekomen, polsten we naar Kevins inspirerende verhaal.
 2. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.