Is het einde van goedkope woonleningen nabij?
SparenVoor het eerst sinds lang stijgt de langetermijnrente opnieuw. Goed nieuws voor de economie, maar het betekent ook dat dat er misschien een einde komt aan de historisch lage rentevoeten op woonleningen. Spaargids.be belicht de kwestie.
De langetermijnrente stijgt omdat er de komende kwartalen een stevig wereldwijd groeiherstel wordt verwacht na de grote economische schok van 2020. Want naarmate de pandemie onder controle komt en vaccinatiecampagnes stilaan op toerental komt, kan ook de economie weer aantrekken.
“Daar komt nog eens bij dat banken wereldwijd stimulusmaatregelen hebben genomen om het herstel verder te onderstutten”, klinkt het bij Argenta. En het potentiële herstel van de economie lijkt ook te resulteren in hogere inflatieverwachtingen, bijvoorbeeld omdat allerlei productiebeperkingen de stijgende vraag naar bepaalde goederen en diensten niet zullen kunnen bijhouden en bijgevolg de prijzen hoger kunnen duwen.
Al die elementen samen leiden tot een hogere langetermijnrente. En die is dan weer een van de bepalende factoren voor de hypothecaire (vaste) rente. Een stijgende langetermijnrente zou dus kunnen uitmonden in duurdere woonleningen. De vraag is: komt het ook zo ver?
Beperkte stijging
“Een beperkte verdere stijging van de langetermijnrente is mogelijk. Dit zal natuurlijk in grote mate afhankelijk blijven van het verdere verloop van de COVID-19-pandemie en daaraan gekoppeld de sterkte van het economisch herstel”, klinkt het bij Argenta. Tegelijkertijd wijst de bank er ook op dat de Europese Centrale Bank (ECB) al heeft aangekondigd dat ze zal ingrijpen als ze vindt dat de langetermijnrente te hoog en te snel stijgt. Dat zou immers een rem kunnen zetten op het economisch herstel.
KBC stipt ook aan dat de langetermijnrente sterker stijgt in de Verenigde Staten dan in de eurozone. Vooral sinds de aankondiging van de ECB stijgen de Europese langetermijnrentes niet veel meer. “We verwachten dat de rentestijgingen in de VS meer structureel zijn dan in de eurozone. Een hogere Amerikaanse rente zal waarschijnlijk leiden tot een hogere Europese rente, maar slechts in een beperktere mate.”
De grootbank verwacht dat de Belgische tienjaarsrente tegen het einde van het jaar uitkomt op 0,15%, terwijl die vandaag nog licht negatief is.
Hypothecaire rente blijft laag
De teneur bij Argenta en KBC is dezelfde: de langetermijnrente kan stijgen, maar zeker niet spectaculair. “Als een verdere rentestijging zich zou doorzetten dan zal zich dit ook vertalen in een hogere hypothecaire rente na jaren van continue dalingen”, klinkt het bij Argenta. Maar zelfs met een beperkte stijging van de langetermijnrente, blijven de rentevoeten in historisch perspectief nog altijd zeer laag. “We verwachten op korte termijn geen hoge hypothecaire tarieven”, oordeelt KBC.
Toch nog grote verschillen
De hypothecaire rentes zullen niet meteen fors stijgen. Toch kunnen de rentes bij de verschillende banken nog sterk verschillen. Zoals altijd blijft het dus belangrijk om het aanbod van verschillende banken te vergelijken. Zo is het nu mogelijk om bij de ene bank een woonlening te krijgen met een vaste rentevoet van 0,7% voor 20 jaar, terwijl bij de andere bank de rente kan oplopen tot 3% of meer, zo blijkt uit ons renteoverzicht. Goed vergelijken blijft dus de boodschap, ongeacht de richting waarin de langetermijnrente evolueert.
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat kost een etentje in een sterrenrestaurant en waarvoor betaal je dan precies?
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
1
PROMOJAGERS SUPERTIP. Kledingketen houdt grote privéverkoop in magazijn: “202 euro betaald, 256 euro uitgespaard”
Wie aan een nieuwe outfit toe is en toch niet te veel wil uitgeven, moet volgens de leden van Promojagers België langsgaan op de privéverkoop van kledingketen Modemakers. In een magazijn in de Oost-Vlaamse gemeente Temse kan je immers ferme koopjes doen. -
-
“Begin dit jaar deden 177.000 Belgen een beroep op de voedselbank”: hoe werkt dat? En wanneer kan je er terecht?
Het was een alarmerend bericht in de krant: begin dit jaar deden 177.000 Belgen een beroep op de voedselbank. En dat aantal blijft stijgen, de laatste maanden zelfs met 25 procent. Tegelijk krijgen de voedselbanken sedert begin april zo’n 30 procent minder schenkingen binnen van de voedingsnijverheid. Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken vzw, vertelt hoe zo’n voedselbank werkt, wie ernaartoe kan en waar je ze vindt. -
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
PREMIUM
Kan je zelf voorspellen of het al dichtbij is? Welke voorzorgsmaatregelen neem je best in huis? Expert beantwoordt 10 vragen over onweer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.