Carline Vandercruyssen
Volledig scherm
PREMIUM
© Carline Vandercruyssen

Is een dure matras beter voor je rug? En kies je voor een hard of zacht exemplaar? Een rugspecialist legt uit

Acht op de tien Belgen krijgen ooit te maken met rugpijn. “Een goede matras kan de klachten niet oplossen, maar wel verlichten”, aldus Dr. Mahieu, rugspecialist in het AZ Monica. Hij vertelt waarop je moet letten bij de aankoop van een nieuwe én welke het best en het slechtst zijn voor je rug.

13 reacties

 • Geert Talloen

  9 maanden geleden
  Ik heb een matras van Dorsoo, een systeem waarbij alle latten hydraulisch met mekaar in verbinding staan, zodat de druk gelijk verdeeld wordt (principe van Pascal). Doorgaans heb ik geen rugklachten, maar wanneer we op reis gaan, dan is er altijd wel een dag dat ik geen uitstap kan meedoen wegens rugpijn. Dus zal het (voor mij) wel goed zijn zeker?
 • walter Bogaert

  10 maanden geleden
  Een waterbed is het beste wat er is , een dubbel bed met elk apart een gedeelte volgens gewicht en hardheid. altijd de perfecte themp. warm in de winter en fris in de zomer .top. Op een Tempur lig je je dood te zweten in de zomer .
 • Dirk Billiet

  10 maanden geleden
  Een tip: slaap je ooit op een vakantie of b&b zo goed op die matras, bekijk het etiket. Zo heb ik als ruglijder eens 14 dagen perfect geslapen in een huurvilla jaren geleden en heb die matras dan ook aangekocht voor thuis. Het was een Ikea Hovag hard ... voor mij DE perfecte matras en voor 230 euro !
 • Nancy De Cloedt

  12 maanden geleden
  Mijn man en ik hebben elk ons eigen Tempur matras .Zalige ligging alsof je op een wolkje ligt.Neemt volledig de lichaamshouding aan .Uitgerust wordt je wakker.Ikzelf heb een 8 en 9 jaar geleden een rug en nekoperatie (beide hernia) ondergaan .En ik kijk er elke avond naar uit om te gaan slapen.
 • Dick De Zeure

  1 jaar geleden
  Ik slaap al jaren op een harde matras die niet eens zoveel gekost heeft en heb geen last van rugpijn. Ik denk dat de echt dure matrassen best zijn voor de verkoper.
 1. Op de rug, zij of buik: slaapexpert Annelies Smolders legt uit waarom we een favoriete slaaphouding hebben (en wat de beste is)
  PREMIUM

  Op de rug, zij of buik: slaapex­pert Annelies Smolders legt uit waarom we een favoriete slaaphou­ding hebben (en wat de beste is)

  De ene kan de weg naar dromenland pas vinden als die op z’n rug ligt als een mummie. De ander ligt liever als een zeester of opgerold als een foetus. Iedereen heeft zo wel een favoriete slaaphouding. Hoe komt dat eigenlijk? Slaapexpert Annelies Smolders geeft tekst en uitleg, en vertelt wat een koppel moet doen als er gevochten wordt om een specifieke kant van het bed. “Meestal slapen vrouwen het liefst zo ver mogelijk van de deur. Wellicht een restant van ons holbewonersverleden.”