Intern solliciteren: zo pak je dat aan volgens de loopbaancoach
GroeienWil je vooruit op professioneel vlak, hoef je daarom niet per se je huidige werkgever je C4 voor te schotelen. “Ook binnen de eigen organisatie is er vaak heel wat groeipotentieel”, verzekert loopbaancoach Bart Huwé. “Kan je binnen het eigen bedrijf je ambities waarmaken, verlies je minder tijd om jezelf in te werken, wat een voordeel oplevert voor zowel de werkgever als de werknemer.” Jobat.be kreeg enkele tips voor wie wil doorstromen/opklimmen bij zijn actuele werkgever.
1.Beschouw het als een gewone sollicitatie
Bart Huwé: “Benader een interne sollicitatie in eerste plaats niet anders dan een externe sollicitatie. Dezelfde regels zijn min of meer van toepassing. Een goede analyse van de vacature en voorbereiding op het gesprek zijn cruciaal, net als een sterke, up-to-date motivatiebrief en cv. Sommige werknemers onderschatten een interne sollicitatie. Als dan blijkt dat de hr-dienst zeer professioneel te werk gaat en iedere kandidaat een gelijke kans geeft, loopt het soms fout.”
Een kleine opfrisser kan geen kwaad: hier vind je een voorbeeld van een goede motivatiebrief en creatief cv
2.Blijf je zakelijke zelf
“Het is verder belangrijk ervan uit te gaan dat ze je nog niet kennen. Zo vermijd je verkeerde veronderstellingen. Denk niet dat een recruiter ‘iets wel weet’, maar vertel over jezelf alsof je tegen een vreemde zonder voorkennis spreekt. Blijf steeds zakelijk, ongeacht of het gesprek doorgaat met een externe of interne recruiter. Blijf natuurlijk ook jezelf en spreek een bekende interviewer niet ineens aan met ‘U’ als je elkaar anders tutoyeert, of verschijn niet in kostuum waar je normaal steevast casual gekleed gaat.”
3.Benut je voordeel
“Besef evenwel dat je een groot voordeel hebt wanneer je intern solliciteert en speel hier op in. Je bent immers al vertrouwd met de bedrijfscultuur en spreekt dus uit ervaring als je zegt dat je erin past. Bij een sollicitatie komt het erop aan matchen te zoeken, zet dit dus zeker in de verf. Bovendien heb je jezelf ook al voor een stuk bewezen. Het is geweten wat je competenties en persoonlijke eigenschappen zijn. Indien je goed functioneert in je huidige job heb je zo een voorsprong. Ken je de interviewer niet persoonlijk, zorg dan dat deze informatie bij hem/haar terecht komt door referenties te geven.”
4.Gebruik inside info
“Stel door middel van zelfreflectie je eigen profiel op en controleer of dit matcht met de vacature. Werk je al voor de organisatie is het heel wat eenvoudiger om de vacature te analyseren en de inhoud en verwachtingen helder te krijgen, terwijl dit bij een extern bedrijf soms moeilijk te doorgronden is. Ook dit is een groot voordeel. Een vacature is meestal een onscherpe foto, maar met behulp van inside informatie kan je ze haarscherp krijgen waar ze voor een buitenstaander troebel blijft. Je kan je kansen zo beter inschatten. Blijkt de job echt iets voor jou, zal het solliciteren ook vlotter gaan. Je bent zekerder van je stuk.”
5.Bound met de recruiter
“Probeer via via ook wat de weten te komen over de interviewer. Zoek naar raakvlakken en breng die op een gepast moment naar boven tijdens de sollicitatie. Zo creëer je vertrouwen en dat is nu eenmaal de basis voor alles, ook voor sollicitatieprocedures.”
6.Netwerken
“Wil je groeien binnen de huidige organisatie is netwerken een belangrijke tool om je doelen te bereiken. Geef van in het begin aan wat je ambities zijn, dan kom je overtuigender over wanneer je later effectief voor de bewuste job solliciteert. Spreek met mensen van de afdeling waar je graag wilt beginnen zodat je alvast aanknopingspunten hebt. Als je bepaalde sleutelfiguren, zoals je huidige en toekomstige leidinggevende en de hr-verantwoordelijke achter je hebt, is je kans op succes aanzienlijk groter. In kleinere bedrijven kan je een leidinggevende vaak rechtstreeks benaderen, waar je in grotere firma’s best via hr je loopbaanwensen kenbaar maakt, of tijdens je functioneringsgesprek.”
Je kansen maximaliseren? Ontdek hier hoe je een zinvol functioneringsgesprek voert
7.Speel open kaart
“Licht je leidinggevende in omtrent je ambities. Heb je een goede band met je collega’s vertel hen dan ook over je toekomstdromen. Solliciteert een andere collega eveneens voor de job, maar ga jij ermee aan de haal, zal het je meer gegund worden indien het geweten is dat je er ook naar streefde. In een open cultuur kan je bovendien terugvallen op je collega’s in geval van een afwijzing. Let wel dat je niet al te snel probeert door te stromen. Zorg ervoor dat je eerst 100% functioneert binnen je huidige job. Ben je nog niet lang in dienst, heb je je kerncompetenties immers nog niet bewezen. Pas na ongeveer een jaar weet je werkgever dat je bijvoorbeeld betrouwbaar en flexibel bent.”
8. Afgewezen? Vraag feedback
“Krijg je de job niet, kan dit een extra grote klap zijn aangezien je in je huidige functie verder moet. Ik raad daarom aan geen al te hoge verwachtingen te koesteren, zo is de teleurstelling bij een negatieve afloop minder groot. Neem het vooral niet persoonlijk en vraag concrete feedback. Zo kan je jezelf verder ontplooien, bijvoorbeeld met behulp van een opleiding, en je competenties aanscherpen om het eventueel later opnieuw te proberen. Geef ruimte aan je emoties maar plaats een afwijzing altijd in perspectief: een andere kandidaat bleek gewoon nog geschikter voor de baan. Negatieve energie is verloren energie. Blijf dus positief en vertrouw erop dat je je weg wel zal vinden.”
Nog meer slimme sollicitatietips ontdek je in deze online gids!
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit doe je maar beter niet in een relatie: de 6 grootste afknappers volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek
Een nieuwe studie heeft aan het licht gebracht wat je allemaal maar beter niet doet in een relatie. Zo blijken er zes grote “dealbreakers” te zijn, zowel voor korte- als langetermijnrelaties. Ben jij ‘goor, verslaafd, aanhankelijk, los van zeden, apathisch of ongemotiveerd’… dan heb je waarschijnlijk een probleem. -
PREMIUM
Vraag naar CO-melders stijgt sterk, maar waar moet je op letten bij aankoop? “De fijngevoeligheid van zo’n toestel is belangrijk en bepaalt mee de prijs”
De verkoop van CO-melders is aan een opmars bezig na verschillende dodelijke CO-vergiftigingen op korte tijd. Hubo ziet een stijging in de verkoop van 50 procent, Gamma verkocht er zelfs dubbel zoveel als normaal. Maar hoe nuttig is zo’n toestel en maakt de prijs een verschil in kwaliteit? En hoe en waar moet je die installeren? “De betere toestellen hebben een kwaliteitskeurmerk voor meer garanties op betrouwbaarheid”, zegt Dominique Vandijck van het Antigifcentrum. “Maar let wel op, want ze kunnen een vals gevoel van veiligheid geven.” -
Livios
Verwarmen met airco: het effect op je woongenot én je energieverbruik
Wanneer het kwik in de zomer de hoogte ingaat, is airco in huis meer dan welkom. Maar je kan zo’n toestel ook gebruiken om je woning te verwarmen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Kan het in elke woning? Is een combinatie met zonnepanelen mogelijk? Bouwsite Livios vroeg het aan Stijn Verbeke, energie-expert bij de Universiteit Antwerpen en EnergyVille/VITO. -
-
PREMIUM
“Een marathon of stomende vrijpartij zit er de eerste weken na de ingreep niet in”: wat zijn de risico’s van een liposuctie? En hoe snel herstel je?
De Belgische vrouw Helveh A. (38) trok richting Turkije om een liposuctie uit te laten voeren. Achteraf kwam ze van een koude kermis thuis toen ze in ruil voor de ingreep niét haar droomlichaam, maar wel blauwe plekken, littekens en urineproblemen kreeg. Wat zijn de risico’s van zo'n liposuctie? Wat kan je doen als die misloopt? En welk prijskaartje hangt eraan vast? Plastisch chirurg Filip Thiessen: “In extreme gevallen overlijden patiënten zelfs.” -
Ga jij met de fiets naar het werk? Dan heb je vanaf mei sowieso recht op een vergoeding
Iedereen die met de fiets naar het werk gaat, heeft vanaf 1 mei recht op een vergoeding. Dat hebben vakbonden en werkgeversorganisaties gisteren beslist op de Nationale Arbeidsraad (NAR). Maar hoeveel bedraagt zo’n fietsvergoeding? En verandert er iets als je al een vergoeding kreeg? Onze journalist zocht het uit. -
PREMIUMTV21
Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.” -
Van een broodje 'pulled rabbit’ tot tempura met konijn: 3 recepten om dit gezonde vlees op een frisse manier klaar te maken
De vraag ‘wat eten we vandaag’, passeert in elk gezin weleens tijdens de week. Wat dacht je van een broodje ‘pulled rabbit’ of een tempura met konijn? Van 25 januari tot 1 februari loopt de ‘Week van het konijn’ en voor die gelegenheid zet VLAM het Belgisch konijnenvlees extra in de kijker. Met deze drie recepten tover je eens iets anders op tafel dan de klassieker met pruimen.