Interesse in een job als technieker? Dit verdien je en deze eigenschappen moet je hebben
JobsBen je gezegend met technisch talent? Dan is de kans klein dat je snel om werk verlegen zal zitten. Technici zijn in de meest uiteenlopende bedrijven en sectoren gegeerd én ze verdienen meestal goed hun brood. Jobat.be ging op zoek naar de meest cruciale eigenschappen voor een technieker.
Opleidingen
Natuurlijk kan je niet als technieker aan de slag zonder een degelijke basisopleiding. Het voordeel is wel dat er ontzettend veel opties zijn, zowel in het middelbaar als het hoger onderwijs, of in het volwassenenonderwijs. Veel bedrijven zorgen tegenwoordig ook voor opleidingen on the job.
Het vakmanschap dat je opsteekt in je initiële opleiding zal niet volstaan. Wat je vandaag kan of leerde, kan morgen alweer voorbijgestreefd zijn. Dat maakt flexibiliteit tot een onmisbare eigenschap, net als goesting om bij te scholen. Ook een 9-to-5-mentaliteit zal je snel moeten opbergen, want noodinterventies en onverwachte moeilijkheden maken nu eenmaal deel uit van het werk.
Solliciteren doen we tegenwoordig online: lees hier de tips en tricks in deze nieuwe e-gids.
Profiel
Daarnaast geven veel techniekers zelf aan dat vooral zelfstandigheid en oog voor detail cruciaal zijn in hun job. Wie niet zeer nauwkeurig en aandachtig werkt, loopt het risico om fouten te maken die grote gevolgen kunnen hebben. Je opereert verder vaak in team, maar zelfs als je alleen werkt, moet je je collega’s wel eens om raad te vragen.
Soft skills zoals communicatievaardigheden zijn verder nodig bij je contacten met klanten. Als servicetechnieker kom je bijvoorbeeld dagelijks bij klanten aan huis. Afhankelijk van waar je woont en werkt, kan kennis van de landstalen een extra troef zijn. Verder moet je probleemoplossend kunnen denken, goed georganiseerd zijn, en moet je mogelijk rekening te houden met een administratieve kant van je baan.
Vacatures
Beantwoord je grotendeels aan het bovengenoemde profiel? Dan ligt de weg naar een job open. Op jobat.be staan momenteel maar liefst 4.600 vacatures in techniek en productie. Met meer dan 1.000 openstaande vacatures zijn technisch leidinggevenden het meest gezocht, gevolgd door installatie- en onderhoudstechnici met net geen 900 vacatures. Ook als je aan de slag wil als fabricatie- en controletechnieker, technisch tekenaar of mecanicien kan je veel vacatures vinden.
Salaris
Last but not least: je salaris. Technici met ingenieurstitel verdienen gemiddeld het meest: volgens de gegevens uit het laatste Salariskompas strijken zij gemiddeld 3.945 euro bruto per maand op. Andere functies binnen productie en techniek zitten rond de 3.302 euro bruto per maand. Technici scharen zich daarmee bij de sterkste groeiers. Ten opzichte van 2018 steeg hun loon met 3,3% algemeen en 4,1% voor ingenieurs.
Opgelet: het gaat hier om gemiddelden voor een hele beroepsgroep. Naargelang je specialisatie en opleidingsniveau kan je inkomen sterk variëren. Zo ontvangen ingenieurs elektrotechnologie volgens cijfers van Belgisch statistiekbureau Statbel zo’n 5.190 euro per maand en krijgen telecom-, radio-, en televisietechnici gemiddeld 3.945 euro. Het minst verdienen bedieners van machines. Vooral in de hout- en textielindustrie liggen lonen in deze functie relatief laag: gemiddeld 2.600 en 2.646 euro bruto per maand.
Lees meer op Jobat.be:
Bron: jobat.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ga je binnenkort op reis? Deze coronaregels gelden nog in populairste vakantielanden
-
Spaargids.be
Het geheim om succesvol te sparen? Kenners zweren bij de 50-30-20-methode
Vind je het ook lastig om maandelijks een vast spaarbedrag opzij te zetten? Dan moet je het eens proberen met de 50-30-20-regel. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren ontwikkelde die als een gemakkelijke methode om goed te leren budgetteren. Mét succes, want iedereen die het probeert, zegt echt meer geld opzij te kunnen zetten. Spaargids.be legt uit hoe het werkt. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
-
PREMIUM
“Elk jaar je gazon verticuteren is overbodig en zelfs niet goed voor je gras”: tuinexperte beantwoordt de 10 meest gestelde vragen over je gazon
-
PREMIUM
“Zo krijg je knapperige frietjes, met een zachte, puree-achtige vulling”: twee top-frituristen geven hun beste frituurtips prijs
-
Weekmenu
Voor amper 3,5 euro een volledige maaltijd: 5 recepten van het HLN Eten-weekmenu die je wil proeven
Wie weinig tijd en inspiratie heeft voor een weekmenu schakelt al snel een maaltijdbox ter hulp in. Deze 5 recepten van het nieuwe HLN Eten-weekmenu zijn daarentegen nog goedkoper, makkelijk te maken én snel klaar. Zo wordt je week zonder twijfel een smakelijk en betaalbaar succes. Recepten opslaan en koken maar. Welke maaltijd haalt jouw weekmenu volgende week? -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen.