Cardioloog Ernst Rietzschel: “Thuis je bloeddruk meten en een dagboek bijhouden is beter dan dat een enkele keer bij de dokter te laten doen.”
Volledig scherm
PREMIUM
Cardioloog Ernst Rietzschel: “Thuis je bloeddruk meten en een dagboek bijhouden is beter dan dat een enkele keer bij de dokter te laten doen.” © Getty Images/ rv

“Hypertensie is een ‘stille moordenaar’, je voelt vaak niet dat je bloeddruk te hoog is”: prof legt uit wat je eraan kan doen

Wel 30 tot 40 procent van de Belgische bevolking heeft last van een te hoge bloeddruk, een aandoening die je altijd moet laten behandelen. “Hypertensie kan immers levensbedreigend zijn”, zegt cardioloog Ernst Rietzschel. “Het verhoogt de kans op een beroerte, hart- en vaatziekten en nierproblemen.” Hij legt uit hoe je een hoge bloeddruk voorkomt en herkent.

 1. “Sommige kaarsen kunnen kankerverwekkend zijn”: Zo kies je een (geur)kaars die niet schadelijk is voor je gezondheid
  PREMIUM

  “Sommige kaarsen kunnen kankerver­wek­kend zijn”: Zo kies je een (geur)kaars die niet schadelijk is voor je gezondheid

  Nu de donkere dagen in aantocht zijn willen we graag wat meer gezelligheid en steken we eens graag een kaarsje aan. Liefst zelfs met een met een lekkere geur. Maar zijn kaarsen wel goed voor je gezondheid? “Er kunnen bepaalde stoffen vrijkomen die kankerverwekkend zijn”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. Lees hier waar je op moet letten als je toch voor een kaars kiest.
 2. Zoutvervangers gebruiken in plaats van echt zout zou kans op beroertes en hart- en vaatziekten verminderen: waar vind je zoutvervangers bij ons?

  Zoutvervan­gers gebruiken in plaats van echt zout zou kans op beroertes en hart- en vaatziek­ten verminde­ren: waar vind je zoutvervan­gers bij ons?

  Volgens een nieuwe studie uit het wetenschappelijke magazine Heart zou het gebruik van zoutvervangers in eten de bloeddruk doen dalen. Ook zouden die zoutvervangers ervoor zorgen dat mensen beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Waarom is écht zout precies zo slecht? En welke zoutvervangers bestaan er zoal bij ons? We vroegen het aan Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZ Antwerpen.