Cardioloog Ernst Rietzschel: “Thuis je bloeddruk meten en een dagboek bijhouden is beter dan dat een enkele keer bij de dokter te laten doen.”
Volledig scherm
PREMIUM
Cardioloog Ernst Rietzschel: “Thuis je bloeddruk meten en een dagboek bijhouden is beter dan dat een enkele keer bij de dokter te laten doen.” © Getty Images/ rv

“Hypertensie is een ‘stille moordenaar’, je voelt vaak niet dat je bloeddruk te hoog is”: prof legt uit wat je eraan kan doen

Wel 30 tot 40 procent van de Belgische bevolking heeft last van een te hoge bloeddruk, een aandoening die je altijd moet laten behandelen. “Hypertensie kan immers levensbedreigend zijn”, zegt cardioloog Ernst Rietzschel. “Het verhoogt de kans op een beroerte, hart- en vaatziekten en nierproblemen.” Hij legt uit hoe je een hoge bloeddruk voorkomt en herkent.

 1. Zoutvervangers gebruiken in plaats van echt zout zou kans op beroertes en hart- en vaatziekten verminderen: waar vind je zoutvervangers bij ons?

  Zoutvervan­gers gebruiken in plaats van echt zout zou kans op beroertes en hart- en vaatziek­ten verminde­ren: waar vind je zoutvervan­gers bij ons?

  Volgens een nieuwe studie uit het wetenschappelijke magazine Heart zou het gebruik van zoutvervangers in eten de bloeddruk doen dalen. Ook zouden die zoutvervangers ervoor zorgen dat mensen beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Waarom is écht zout precies zo slecht? En welke zoutvervangers bestaan er zoal bij ons? We vroegen het aan Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZ Antwerpen.
 2. Spotgoedkope telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaarskortingen (en zo interessant zijn ze écht)
  Mijntelco

  Spotgoedko­pe telefoon bij je abonnement? Deze providers pakken uit met de strafste eindejaars­kor­tin­gen (en zo interes­sant zijn ze écht)

  We bevinden ons in de laatste weken van 2022 en dat betekent dat er interessante kortingen te scoren zijn bij de telecomproviders, onder meer op abonnementen en smartphones. Vanaf Black Friday tot na het einde van het jaar loont het de moeite om een kijkje te nemen. Mijntelco.be ging op zoek naar de strafste deals en vertelt je waar je best rekening mee houdt.
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. “Soms ben je als ouder zo gestresseerd dat je jezelf niet meer in de hand hebt”: weet je geen raad met je puber? Expert geeft advies voor een betere band
  PREMIUM

  “Soms ben je als ouder zo gestres­seerd dat je jezelf niet meer in de hand hebt”: weet je geen raad met je puber? Expert geeft advies voor een betere band

  Waakzaam zorgen. Zo omschrijft gezinsbegeleider Sven Bussens de houding die je als ouder het best aanneemt tegenover je puberkind. Dé oplossing om de gedroomde relatie met je kind te ontwikkelen, bestaat niet. Maar Bussens levert wel inzichten en ideeën om de ouder te blijven of te worden die je wil zijn. “De beperkingen van het puberbrein zijn geen vrijgeleide om hun gedrag goed te keuren.”